Ръчното броене на разписките от машинния вот ще доведе до два-три часа повече работа за членовете на секционните избирателни комисии (СИК) и съответно до забавяне на изборния процес и до струвания на хора при предаването на протоколите.

Това заяви пред БНТ говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в коментар за решението на комисията на тези избори да се броят разписките от машинния вот - както се брояха хартиените бюлетини преди въвеждането на устройствата за всички секции с над 300 избиратели. Както Клуб Z писа, самата Матева бе против това решение, както и представителя на "Демократична България" и другият говорител на комисията - Цветозар Томов, който обаче не присъства на заседанието. То бе прието с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" без особена дискусия и излагане на мотиви.

Досега се приемаше резултатът от разпечатания от машината в края на деня протокол, без да има ръчно броене, като днес Матева припомни и какво казва Изборният кодекс - че водещ е протоколът. Това бе в отговор на въпрос кое ще е меродавно - ръчното броене или машинният протокол. Тоест, остава все така неясно защо се налага и ръчно броене на разписките от гласуването. "Защото така реши комисията", коментира говорителката. Която обаче сподели отново личното си мнение - че броенето обезсмисля машинния вот. Припомни също така, че в районните комисии (РИК) резултатите се извличат от флаш паметите и те трябва да съответстват на машинния протокол. 

Това решение на ЦИК, прието под формата на методически указания към секциите, вече бе атакувано пред Върховния административен съд от няколко политически формации, участници в изборите. Очаква се ВАС да се произнесе утре.

Матева коментира и разкриването на т.нар. COVID секции, в които ще гласуват карантинираните и поставените в задължителна изолация. По думите й засега няма проблем с набирането на членове на СИК, които ще обслужват мобилните урни.

Според разписаните от ЦИК правила, всяка една мобилна секция трябва да се обслужва от минимум трима души. Намирането на толкова много хора, предвид факта, че вчера активните случаи на заразени с коронавирус у нас надскочиха 100 000, е предизвикателство пред партиите, които предлагат членовете, както и пред самата изборна администрация. Но според Матева към момента казусът не стои. Ако имало недостиг, щели да се провеждат допълнителни консултации с политическите формации.

Карантинираните ще гласуват както и на изборите на 11 юли - от вчера поставените под карантина и изолация могат да подават заявления, за да бъде съставена секционна комисия, към която да гласуват. 7 заявления ще са достатъчни за назначаване на секционна комисия. То може да бъде подадено и онлайн в сайта на Централната избирателна комисия.