От "Продължаваме промяната" ще започнат днес следобед първи неофициални преговори с "Демократична България", БСП и "Има такъв народ".

Това съобщиха независимо един от друг председателят на формацията Кирил Петков и нейният представител Никола Минчев, съответно пред Нова тв и БНТ.

"Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН", обяви Кирил Петков.

Той добави, че желанието на ПП е да се направят работни експертни групи, които да съберат всички партии, с които искат да се направи коалиция. Част от срещите щели да се излъчват на живо.

"Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало", допълни Петков. 

Той обяви и, че вече се е чул с част от политическите лидери:

"С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави Трифонов. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа".

В споразумението с останалите партии той коментира, че ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели. "Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н (Сотир) Цацаров не трябва да я оглавява", допълни Петков.

Няма да се водят разговори със седмата партия в бъдещия 47-ми парламент - "Възраждане", въпреки намеците за това в изборната нощ, заяви пък Минчев.

"Не виждам как може да се намери диалог с формация, която иска страната да излезе от Европейския съюз", коментира Минчев.

Трябва да се оформи балансирано коалиционно споразумение, за да бъде то трайно и да издържи 4 години, подчерта той. Няма да има партийни пазарлъци за постове. Не се разглежда и вариант, при който мандатът да отиде при ГЕРБ.

Кирил Петков ще е предложението на ПП за министър-председател, Асен Василев - за финансов министър, както и се очакваше, но ПП са отворени и към други кандидатури, заявиха и двамата представители на партията, която при над 99% обработени протоколи се очертава като победител на вота.