"Ще се съпротивляваме в Народното събрание, но и на улицата. Защото в Народното събрание има 240 души, но навън може да се съберат и 240 000".

Тази заплаха отправи лидерът на прясно влязлата за пръв път в парламента партия "Възраждане" - Костадин Костадинов - на продължила повече от час пресконференция (в която говори основно той) относно приоритетите на формацията му. 

Заплахата за свикване на протести бе по два повода - ако има промяна в българската позиция за Северна Македония, каквато според Костадинов вече бил заявил лидерът на очертаващата се като победител в изборите "Продължаваме промяната" - Кирил Петков. Както и ако не отпаднат наложените в момента противоепидемични мерки - т.е. зеленият сертификат и дистанционното обучение за децата, чийто родители не желаят те да се тестват два пъти в седмицата с щадящите тестове.

Костадинов провидя и превръщането на България в "концлагер". В партията му имали информация, че се готвели нови мерки, така че "да не можеш да си купиш и хляб от магазина или да изтеглиш пари без зелен сертификат". Не стана ясно кой е източникът на тази информация и кой точно се готви да въвежда такава мярка - служебният кабинет или очертаващия се бъдещ такъв. Никъде в ЕС не е въвеждана подобна мярка в рамките на цялата пандемия - напротив, магазините за хранителни стоки остават максимално достъпни, а банкомати на открито има в цялата страна.

Иначе от "Възраждане" можели да разговарят с всички политически субекти, били диалогични. Можело да не харесват политическите им представители, но уважавали избирателите им, стана ясно още днес. Но пък засега не се очертава някой да иска да разговаря с "Възраждане".

Иначе, оттам обявиха като приоритети борба с въвеждането на еврото, борба с либерализацията на пазара - "частните предприятия да ходят на свободния пазар, а държавните да са само за бизнеса и хората". Както и борба с демографската криза, като щяло да има и данъчни облекчения за завърнали се у нас българи. Разбрали се били "с 50 български семейства от Канада, които зарязват всичко и се връщат в България" и щели да се борят такива случаи да станат модерни.

В образованието борбата ще е "да се премахнат разните фондации" - били от типа да направят 10 малки добрини да създадат имидж и две злини да съсипят модела. "Предвиждаме пренаписване на учебниците в родолюбив дух - такива каквито бяха", се чу още познат рефрен на днешната пресконференция.

Тъй като от "Възраждане" се оплакват от репресии от страна на прокуратурата, но и защото има обществено очакване в тази посока, от партията се обявиха за "незабавна и спешна смяна на главния прокурор". Както и изваждане на държавното обвинение от съдебната система. 

Ако не си пращаш детето на училище, детето ти се отнема - отсече Костадинов в неизменния коментар по ромския въпрос. Като преди това заяви, че роми и българи трябвало да бъдат равни.