Три срещи за подкрепа на бъдещ кабинет с мандата на формация "Продължаваме промяната" са проведени днес - с "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Това бе обявено по-рано през деня от членове на ПП, а след последната среща - с ДБ, Кирил Петков и Асен Василев излязоха и коментираха срещите.

"И трите срещи бяха много конструктивни. В тях обсъждахме процеса, по който ще влезем в преговорния период. Като идеята на процеса е много обективен - ще говорим за политики. Но за да можем да говорим за политики, всяка една от партиите ще даде своите специалисти по всяка една то политиките", обясни Кирил Петков. "Ще го направим в общи събрания, не отделно всяка партия с всяка партия, а всички заедно в едно коалиционно общо говорене. И ще гледаме на тези политик къде са общите допирни цели. Целта е да накрая да излезем с истинска промяна."

Всеки ще подпише това коалиционно споразумение, и колкото е по-детайлно, толкова повече ще се избегнат рискове в бъдеще, допълни той. Асен Василев обобщи, че всички, с които са се срещали днес, са се съгласили на този процес. 

Не са обсъждани имена за бъдещ кабинет, твърди Петков.

"Днес беше само - "здравейте, радваме се да се поздравим след изборите, всеки от нас носи огромна отговорност". От тази гледна точка се радвам да кажа, че всички разговори бяха много конструктивни", отбеляза той.

И допълни, че медиите ще бъдат поканени на тези срещи

"Хубаво е, че текат срещи, че има нагласа да има правителство,. Обнадеждени сме, гледаме с оптимизъм на това, което започва. Нямаме никакви съществени разлики с очакваните мандатоносители от "Продължаваме промяната", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че тъй като е в оставка, сега отива на Националния съвет на "Да, България", за да иска мандат за преговори. И отбеляза, че в рамките на днешните разговори е споменато само едно име - на Иван Гешев, "но не като член на кабинета".

БСП също потвърди, че ще участва в преговорите за съставяне на правителство с мандат на "Продължаваме промяната". Корнелия Нинова обяви, че е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев. По-късно по БТВ съобщи: 

"Това беше първи разговор, пожелаха да е само между лидерите. Рамков разговор – покана за съставяне на правителство. Начертахме пътна карта – следващите седмици да излъчим работни групи. Официално ще изпишем програма за коалиционно правителство. Говорихме час и половина по различни приоритети. Събира ни това, че трябва да има работещ парламент, редовно правителство, поставих въпроса за бюджета, обсъдихме и антикризисните мерки. За министри и постове не сме говорили. По-скоро при коалиционно споразумение ще има представители на БСП в правителството."

Засега от „Има такъв народ“ отказват коментар.

Към ГЕРБ-СДС и ДПС не са отправяни покани за разговори.

Партия "Възраждане" би преговаряла за подкрепа на бъдещ кабинет с "Продължаваме промяната" само при ангажимент от тяхна страна за отмяна на всички ограничителни мерки, наложени заради Covid-заразата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов:

"Преди да започнем разговори, ние искаме да разберем ще отпаднат ли всички ограничителни мерки; ще отпадне ли изискването децата ни да бъдат тествани, защото ние искаме децата ни да се върнат в училище".

От "Продължаваме промяната" не приемат условието на "Възраждане", посочи Даниел Лорер от новата формация.