Преди няколко дни турският президент Реджеп Ердоган каза на ЕС "да си гледа работата" по повод критиките от Брюксел срещу арестите на журналисти от опозиционни медии в Турция. "Европейският съюз не може да се намесва против мерки, предприети в рамките на закона срещу елементи, застрашаващи нашата национална сигурност. Да си гледат работата", отсече Ердоган в предавана по телевизията реч, произнесена в турския град Измит.

Темата бе повдигната днес от лидера на НФСБ Валери Симеонов. В слово от трибуната, посветено най-вече на проблемите на престъпността след ромите, Симеонов упрекна ДПС, че е основният отговорник за това ромите да се чустват безнаказани и да искат само права, без да спазват задължения. Лидерът на НФСБ спомена и следното по адрес на ДПС: "В същото време лидерите на политическата и икономическата клика засилиха връзките с диктаторския и антидемократичен режим на Ердоган, сега президент, доскоро премиер на Турция". Той даде примери с действия на Ердоган, като между тях бе и въпросното изказване.

Веднага след това Местан заяви, че всички партии от мнозинството, включително премиера Бойко Борисов, трябва да кажат дали споделят това мнение на Симеонов по адрес на Турция. Клуб Z обаче попита Местан дали той от своя страна споделя думите на Ердоган "Европа да си гледа работата", казани по повод съмнения за нарушаване на свободата на словото в Турция.

Въпросът е доста важен, защото  ДПС често изтъква, че е най-последователната проевропейска партия в България. А свободата на словото е един основополагащите демократични принципи в Европа. Ето какво отговори Местан:

Много е опасно ако от трибуната на българския парламент ние отправяме генерализирани, обидни квалификации по адрес на държавен глава на друга суверенна държава, с която ние нямаме открити проблеми и държавните глави на България и на Турция и на ниво министър-председатели са се договорили, че България и Турция са стратегически партньори, членуват в един общ договор - северотатлантическия. И понеже Патриотичният фронт е част от управлението на страната когато лидер на коалиционен партньор отправя подобни квалификации съвършено естествено е аз да попитам дали това е обща позиция на управляващата коалиция. И е съвършено естествено да чуем позициите на лидерите на останалите парламентарни групи дали застават зад думите на коалиционния си партньор. Ако не застават това означава, че са ценностно неъсвместими. Тогава какво правим в общо управление.

Що се отнася от тук нататък вече за конкретния ви въпрос аз съм последния човек, който ще си позволи по повод на думи на Валери Симеонов да влизам в разговор за послания на държавен глава на друга страна. Ако този въпрос ми го зададете не във връзка с това бихме могли да говорим.

На напомнянето, че въпросът за изказването Ердоган стои сам по себе си Местан каза: "Не ме вкарвайте...". Последните му думи не се разбират, тъй като той се отдалечи.

Няма как да не се създаде впечатлението, че ДПС е проевропейска партия, но не и когато се налага да се влиза в противоречие с Ердоган. Оставаме с надеждата, че г-н Местан ще намери подходящо време и форма да отговори на конкретния въпрос, относно думите на турския президент "ЕС да си гледа работата".