Политическото инженерство, COVID мерките, ролята на ДПС, измененията в конституцията в частта съдебна реформа, какво ще е бъдещето на Маришкия басейн, инфлацията, кой чий кандидат е, отношенията с Русия, чий е Крим.

Това са част от темите, по които двамата кандидати за президент, които тази неделя ще се борят на балотаж - Румен Радев и Анастас Герджиков, дебатираха по БНТ.

Това е първият дебат за цялата предизборна кампания между кандидатите за "Дондуков" 2. Двамата претенденти влязоха в сблъсъци по няколко теми, придружени дори и с личностни нападки.

Вътрешна политика

Ваша партия ли е "Продължаваме промяната" - бе попитан Радев.

"Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Поканих ги в кабинета (Кирил Петков и Асен Василев), бяха много добри министри. Решиха да скочат в партийната политика, това е тяхното право и тяхна отговорност. Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред" - отвърна той.

И обясни, че ако има кауза, няма да изтиква други хора отпред.

Анастас Герджиков пък атакува опонента си за това, че не е "обединител на нацията", визирайки отношението му към ДПС. На което Радев отвърна, че ръководството на ДПС отдавна му иска оставката:

"Що се отнася до обединител, в Конституцията няма изписана думичката „обединител“, президентът олицетворява единството на нацията. Но не и да преследвате инакомислещите с прокуратурата, която вие одобрявате. В момент на криза президентът трябва да вземе решение".

Проф. Герджиков, който е и ректор на Алма Матер обаче попита: защо служители на МВР са нахлули в Софийския университет в търсене на купувачи на гласове. И определи вътрешният министър Бойко Рашков като "началник щаб" на Радев.

COVID-19

На темата COVID мерки Радев обяви, че въвеждането на зеления сертификат е дало шанс на хората за нормален живот. И на свой ред попита опонента си той какво би направил.

Румен Радев.

А Герджиков отвърна, че вече било късно. Пропуснат бил летният период. "Можеше да е много по-леко, ако бяха взети мерки навреме", констатира само. Според него въвеждането на зелен сертификат е вид принуда хората да се ваксинират. Герджиков изтъкна, че лекарите не получват допълнителните пари, които са им обещани от правителството.

Крим, Русия, Магнитски, Скопие

Двамата претенденти кръстосаха шпаги по отношение на Крим, макар преди това да се съгласиха, че към Русия трябва да имамаме прагматичен подход.

"Русия не може да ни бъде модел за развитие, но Русия не може да ни бъде и враг. Към темата обикновено прибягват давещи се политици", заяви в началото Радев. На което Герджиков отвърна, че е приятно изненадан колко са се сближили позициите им през последния месец. "Имаме интрес да работим с Русия, както и с всяка страна с подобна икономика", посочи професорът.

Но:

"Крим е украински", категоричен бе Герджиков.

И отправи въпрос към опонента си той какво смята.

"В момента Крим е руски, какъв да е" - отвърна Радев, развивайки преди това тезата за прагматичен пдход, понеже санкциите "не дават резултат и няма промяна в поведението". Русия е основен фактор за националната сигурност - мотивира се още Радев.

Анастас Герджиков.

 

Кандидатите бяха попитани как се месят САЩ у нас и какво мислят за санкциите по закона "Магнитски". Това беше и повод и Радев, и Герджиков да изтъкнат колко е важна борбата с корупцията.

"Трябва да отстояваме националния си интерес. С"Магнитски" и "Панама пейпърс" са позор за нас, ние трябва сами да си хващаме проблемите, и да си ги решаваме сами", посочи Герджиков.

"Приветствам "Магнитски". Това беше подкана по-сериозно ЕС да погледне на тези проблеми", на свой ред отвърна Радев.

По отношение на Северна Македония се оказа, че и двамата кандидати са на едно мнение: без европейска перспектива за Скопие, докато не стане добър съсед.

Кой чий е

Двамата опоненти влязоха в остра престрелка за това кой чий кандидат е.

Радев попита Герджиков дали "забатачването" на разследването за шкафчетата и кюлчетата било "причината да одобрявате действията на прокуратурата".

"Шкафчетта не са мои, обаче вашите провали, кризата и разделението в обществото са си лично ваши. Не можахте нито да кажете какво вие сте постигнали и къде аз съм сгрешил, затова се опитвате да ме прикачите към Бойко Борисов, към когото имате някаква фиксация. Не го познавам главният прокурор, не ме интересува", отвърна професорът.

"Тези хора от ГЕРБ вървят с вас и ви представят в страната. Представя ви бившият министър на МВР, който беше шеф, когато биха ваши студенти", не остана длъжен Радев. "Вие приехте да бъдете лицето на тези, които разграбиха България".

И накрая престрелката завърши така:

- Вие сте част от статуквото.

- Не, вие сте кандидатът на коалицията "Магнитски".

За икономиката и инфлацията

Дебатът по темата "Цената на живота" премина в спор за това адекватни ли бяха действията на служебното правителство в кризата. Напълно очавано - Румен Радев защити категорично мерките на своя кабинет, докато Анастас Герджиков използва всяка възможност да ги уязви. 

Още в самото начало Радев подчерта, че не трябва да се спекулира с високата инфлация, защото тя е по целия свят и не може да бъде приписана на служебното правителство. Същото обяви и за енергийната криза. 

Герджиков обаче контрира, че макар това да е вярно, енергийната криза е била предвидима отдавна и ако правителството на Радев е действало адекватно, то е можело да предприеме действия за компенсации при актуализацията на бюджета. 

В своя защита Радев заяви, че обявената от правителството помощ от 110 лв. за мегаватчас е най-високата в Европа и уязви Герджиков, показвайки му, че не познава европейските правила. Ставаше дума за идеята на претендента за поста да се забрани износа на електроенергия, което е невъзможно в условията на свободен пазар в рамките на ЕС. 

Водещата Аделина Радева.

Герджиков критикува и забавянето на плана за възстановяване, твърдейки, че парите е можело да се ползват за антикризисни мерки. Всъщност парите от плана са целеви по одобрените проекти и не могат да се ползват за други политически и икономически мерки.

Накрая Герджиков поиска Радев да признае, че служебното правителство е поело ангажимент за затваряне на въглищните централи. Радев потвърди, но и заяви, че голяма част от ангажимента е дошъл от правителството на Борисов, който подкрепи именно Герджиков за президент.