Около действията на служебното правителство в икономическата и енергийна криза се завъртя дебатът между двамата кандидат-президенти Румен Радев и Анастас Герджиков. Макар позицията на държавен глава да няма отношение към икономиката, то и двамата използваха кризите през последните месеци, за да покажат своите виждания. 

Румен Радев - очаквано - подчерта, че правителството прави всичко възможно да овладее проблемите. Той заяви, че не трябва да се спекулира с инфлацията в момента, защото тя се вихри навсякъде. Според него инфлация има заради цените на горивата и цените на електроенергията. 

Радев подчерта, че компенсацията на българското правителство от 110 лв. на мегаватчас е най-високата в Европа, макар истината да е, че тя все още не е достигнала до бизнеса. 

Според Герджиков обаче, служебното правителство е можело да предвиди кризата и да предвиди пари още по време на актуализацията на бюджета. Резултатът от това забавяне, според него, е фалити на много компании. 

Според него проблемът в енергетиката е липсата на ликвидност. Радев обяви, че това не е вярно. 

Герджиков иска и спиране на износа, а настоящият президент го контрира, че това не е възможно в условията на свободен европейски пазар. 

Кандидатът, получил подкрепата и на ГЕРБ, заяви и че ако не бяхме закъсняли с Плана за възстановяване и устойчивост, то тогава можеше да използваме тези пари за компесаторни мерки (всъщност - парите от плана са целеви по одобрените проекти и не могат да се ползват за други политически и икономически мерки).

Във втората част на дебата, в която двамата кандидати си задават въпроси един на друг, Анастас Герджиков попита дали правителството на Радев е поемало ангажимент за затваряне на въглищните централи. Радев отговори: 

"Има, разбира се, те са в плана за възстановяване - до 2038 г. или 2040 година и ние ще ги отстояваме.

Марица-изток е площадка, която трябва да използваме за нови технологии като водород и соларни системи и то при запазване на работните места. 

Проблемът е, че националния план за енергетика и климат, който предишните управляващи внесоха даде междинни дати за затваряне на един гигават до 2025 г. С това обрече мините на капитулация. ОСвен това се съгласи на плана за намаляване с 55% на емисиите. Това е изпитание"