Европейската комисия, която отговаря за защитата на конкуренцията в ЕС, обмисля да смекчи антитръстовите правила, за да осигури по-голяма държавна подкрепа за бизнес проекти, които допринасят за целите в областта на климата, както и за стратегически важния полупроводников сектор.

Ефективната политика в областта на конкуренцията е от ключово значение за "по-бързо, по-зелено и по-дигитално възстановяване", посочи днес европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер в прессъобщение, цитирано от ДПА и БТА.

Вестагер ръководи широк преглед на правилата за държавна помощ - понастоящем облекчени заради пандемията от коронавирус - в момент когато приоритетите на политиката се изместват, наред с други неща, към декарбонизиране на икономиката на блока. ЕС се е ангажирал да достигне нетни нулеви емисии до 2050 година.

В бъдеще държавното финансиране от държавите членки би могло да подкрепи частния сектор във финансирането на иновативни зелени проекти, определени от ЕК като такива от общ интерес за ЕС. 

Ревизията на политиката освен това дава възможност на страните да създадат нови преки стимули за частни инвестиции.

Комисията твърди, че политиката за конкуренцията трябва да се използва за укрепване на глобалната пазарна позиция на ЕС и по-специално в производството на чипове за електрониката.

Глобалните проблеми с доставките на електронни полупроводници засегнаха европейските производители след локдауните в редица азиатски страни, където се произвеждат повечето чипове.

Облекчените правила за държавна помощ могат да бъдат използвани в подкрепа на европейското производство на полупроводници, заяви Брюксел.

Европейският съюз може да одобри държавна помощ за финансиране на ново производство на полупроводници в блока, каза днес пред Европарламента Вестагер, цитирана от Ройтерс, противопоставяйки се същевременно на призивите на Франция и други за безпрепятствен подход към субсидиите.

Също днес ЕК обяви, че правилата за държавно субсидиране, които са замразени от март 2020 година, трябва да останат облекчени до юни 2022 година, докато икономиките на държавите членки се възстановяват от последиците от Ковид-19, допълва ДПА.