"Днес искам да призова всички хора за пълна мобилизация. Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани. Нека всеки да намери 15 минути днес, за да не губим 5 години в бъдеще".

Това заяви президентът Румен Радев след като гласува. Той отказа да коментира въпроса дали предизборният дебат ще промени изборния резултат като посочи, че за дебата "ще кажат социолозите".

"Днес е ден за избори и всякакви политически коментари са неуместни".

Това каза Радев по темата за Крим

"Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото.

Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план".

Това заяви кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС, след като упражни правото си на глас.

Той призова всички да гласуват и изрази надежда за справяне с политическата, здравна и икономическата криза.

Герджиков специално изтъкна, че днес секциите в Турция са празни.

Премиерът Стефан Янев призова българите да гласуват за президентската двойка, която олицетворява единството на нацията и най-добре въплъщава правомощията на президентската институция. След като гласува, той коментира и напрежението по границата с Турция.

"При избори има повече чувствителност и говорене. Това, което е известно е, че от няколко дни там се провежда специализирана операция. Доста хора изпитват неудобство, може да доведе и до обвинения, че се прави нарочно. Не е това случая", увери премиерът.

Истински се надявам днес българите да проявят малко разум, каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува. Борисов уточни, че ГЕРБ не са издигнали свой кандидат, защото са искали да се появят личности, зад които българските граждани биха застанали, личности способни да водят външна политика на добросъседство.

"Гласувах срещу полицейското насилие и полицейщината ден преди изборите", допълни Борисов. 

Ето какво написа той във фейсбук:

"Днес гласувах срещу полицейското насилие в Софийския университет. Това е недопустима саморазправа с политическия опонент! Дано се отървем от резила.

Бяхме лидер на Балканите, сега се мразим със Скопие и Албания, ненавиждаме се с Турция.

Да ходиш на срещи на НАТО и да откриваш „Три морета“ и да кажеш, че Крим е руски! Това е страшен резил.

Потресен съм от липсата на реакция от страна на Христо Иванов, Атанас Атанасов и разни там републиканци и евроатлантици. „Мълчанието на агнетата“!

Плаши ме, че кандидат-премиерът Кирил Петков подкрепя този, който твърди, че влезеш ли с армия в друга държава тя става твоя. Колкото и да си мълчи, Петков ще трябва да обясни пред Брюксел дали Крим е руски. Тежка излагация за България!

Очаквам от понеделник да има реакция от най-високо ниво срещу думите на Румен Радев, ще има тежка реакция срещу България.

Хората са отвратени и стресирани, затова е ниска избирателната активност. 147 машини са се развалили само от сутринта!"