Айнщайн е казал:

„Две неща са безкрайни: Вселената и разочарованието у детето, когато родител или учител по изобразително изкуство му внушава, че не може да рисува. Но за първото не съм сигурен“.

Добре, де, оригиналният цитат* е малко по-различен. Но нима сред вас няма пораснали деца, които десетилетия след този кошмар заравят спомена дълбоко в подсъзнанието си, определят рисуването за инфантилно или най-лошото – разпространяват тази „зараза“ сред рожбите си?

Лек за вашия житейски цинизъм и гаранция за забавление предлагат Карина и Светослав Ангелови чрез своята арт галерия Dali Vino.

Dali

„Ние стоим зад каузата Dali Vino – рисуване с чаша вино“, уверява Карина.

Наименованието комбинира фамилията на един от най-великите художници (Салвадор Дали) и „напитката на боговете“.

„Всъщност, името се роди на по чаша вино. Бяхме на вечеря и обсъждахме потенциални имена. Честно-казано много бързо се спряхме на Dali Vino. Искахме да има игра на думи. Да има и арт, и закачка с виното“, обяснява Светослав.

Dali Vino организира събития, на които рисувате предварително подготвени картини от художник, като следвате неговите движения с ръка и инструкции.

Така че няма нищо страшно.

„Идеята е да се събереш в социална среда с хора и да покажеш какво можеш… или не можеш на бялото платно срещу теб. Няма значение дали си художник и дали можеш да рисуваш – целта е просто да изразиш себе си, да се чувстваш добре. Не е нужно да показваш невероятни майсторски способности. Някои от посетителите ни хващат четка за първи път от 4-ти клас“, споделя Карина.

За по-напредналите, които са запознати с основните понятия в рисуването, има специално уредени „мастър“ класове.

Календар на събитията на Dali Vino е качен на сайта на арт галерията. Картините, които може да рисувате, нямат определени жанрови рамки.

„Черпим вдъхновение от художници като Дали, Ван Гог. От посещения на музеи и преживявания. След което ги изразяваме на платното. Много често от снимки се получават невероятни картини. Не правим копия от произведения на велики творци. Тук е ролята на нашите художници – да променят и улеснят картина. За да може човек, който цял ден е бил на работа да не се напряга, а да се отпусне“, обяснява Карина.

На събитие на Dali Vino може да заведете роднини или приятели.

„Голяма част от посетителите ни са дами, които искат да изкарат творческа вечер с майките си“, посочва тя.

Арт галерията също организира рождени дни и тиймбилдинги.

„Правим и частни партита, при които затваряме цялата галерия. Също организираме и открити събития, когато ни позволява времето – обикновено през лятото. Подготвяли сме рисувания в множество заведения, хотели, градини. Също и в амфитеатъра на “София Ринг Мол”. През миналото лято организирахме за големи компании корпоративни събития за рисуване на открито. Там вече бяхме в по-голям състав. Ние, разбира се, носим всичко необходимо и така хората се наслаждават на откритото рисуване“, разказва още Карина.

Vino

Може и да не се откривате в „цитата“ на Айнщайн от началото на този текст (за което неблагородно ви завиждаме), но почти сигурно в даден момент от живота си сте се убеждавали в безспорната истинност на следното твърдение:

„Алкохолът вдъхва кураж“.

Карина не само е убедена, че виното успокоява нервите на клиентите на Dali Vino. Накрая на вечерта те често оставали приятно изненадани от прикритите им до този момент умения с четка.

„Чашата вино е задължителна, особено за по-притеснителните. Ръката се отпуска повече. Когато си напрегнат, много се стараеш да натиснеш четката, а идеята е да си спокоен, да се развихриш върху платното. И къде на шега и майтап понякога се получават шедьоври“, обяснява тя.

Статистически погледнато особено висок е шансът сега да се питате защо арт галерията предлага точно пък вино.

Карина отбелязва, че в социалните мрежи това е един от най-често срещаните въпроси, допълнен (някак си естествено) след това от запитването дали клиентите могат да сръбнат нещо по-силно.

„Причините да залагаме само на вино са няколко. Посещават ни предимно жени, които го предпочитат като напитка. Ако пък пиеш една сливова ракия, по-бързо ще се замотаеш. Идеята е и все пак да нарисуваш нещо на платното, не просто да пиеш“, споделя тя през смях.

Dali Vino – наградите и недостатъците на работата

Това, което Карина цени най-много в Dali Vino, е положителната енергия, с която я зареждат доволните посетители на арт галерията.

„Получавам вдъхновение от цветовете на платното и усмивките на хората, когато всичко се получи – картината е готова, а те не могат да повярват, че са я нарисували. Те – с помощта на четка, вино и художник. Наистина много от клиентите ни се учудват и казват: „Не мога да повярвам, че нарисувах тази картина“. Това е най-голямата награда за нас“.

Недостатъците на работата в Dali Vino са незначителни, но ги има: „като всяко малко дете, когато не му даваш необходимото внимание – то плаче“, посочва Карина.

„Работата е нещо, което ти си създал. Когато не й обръщаш достатъчно внимание, тя започва да скърби. Страдаш, когато нещо не е наред с бизнеса. Особено в момента заради пандемията“, добавя тя.

„Пандемията като на всеки бизнес в подобен бранш се отрази негативно. Неимоверно имаше спад в интереса, но той бе продиктуван основно от здравната обстановка. С абсолютно идентични мерки като повечето бизнеси в хранително-вкусовата индустрии въведохме необходимите ограничения. Хората искат да се забавляват, да присъстват на нашите събития. Надяваме се съвсем скоро да можем да им предоставим това усещане, което беше преди пандемията“, споделя Светослав.

Карина подчертава, че 100 процента от персонала на Dali Vino е ваксиниран.

„Въвели сме всички възможни мерки. Разчитаме на нашите клиенти да бъдат отговорни и да идват при нас със съответните изисквания“.

Тя допълва, че още при първия локдаун през март 2020 г. Dali Vino е открила възможност за онлайн рисуване.

„Хората, които се притесняват и не искат да влизат на закрито, но не желаят да се лишават от творческа вечер, могат да си поръчат материали. Ние ги опаковаме и изпращаме на определен от тях адрес. След това през връзка в Zoom те може да участват в събитията дистанционно. Имаме художник, който обяснява стъпка по стъпка и накрая ефектът е абсолютно същия“.

Dali Vino – в бъдеще време. И поглед към миналото

Историята на Dali Vino започна с отварянето на първият обект в София през октомври 2018 г.

Днес арт галерията разполага с три - Dali Vino Paradise, Dali Vino Center и Dali Vino Plovdiv.

„Плановете ни са да продължим популяризирането на бранда и развиването му на други локации в България“, обяснява Светослав.

Карина споделя, че изкуството й е в кръвта – завършила е актьорско майсторство в „Нов български университет“.

„В детските си години много обичах да рисувам, но така и не се проявих като художник“, добавя тя.

Така появата на Dali Vino изглежда повече от закономерна.

„Преди да създадем арт галерията организирахме събиране с приятели вкъщи“, разказва Светослав. „Това бе тест – да видим дали се забавляваме, дали ни допада тази концепция. Всичко започна като усещане“.

*Две неща са безкрайни: вселената и човешката глупост. Но за първото не съм сигурен.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).