45 души загинаха, след като пътнически автобус със северномакедонска регистрация се запали и катастрофира на автомагистрала "Струма" малко след 02:00 часа в района на село Боснек, край Перник, съобщи МВР. Автобусът е пътувал от Истанбул към Северна Македония.

Оцелели са 7 души

На превозното средство по списък са пътували 52-ма души, сред които 12 деца, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Седем души - 2 жени и 5 мъже - са оцелели и са настанени в "Пирогов". 6 от тях са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища, а 1 - по краката. По данни на "Нова телевизия" те са в стабилно състояние.

Според Сарафов няма данни в катастрофиралия автобус да са пътували български граждани.

"Става въпрос за конвой от 4 автобуса на фирма от Северна Македония", отбеляза той и добави, че половин час преди катастрофата е имало почивка на бензиностанция - затова не се знае дали е имало прекачвания на пътници между автобусите.

Причина за катастрофата - неизвестна

Сарафов посочи, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка или техническа неизправност на превозното средство. Шофьорът е сред първите жертви и така пътниците са попаднали в "огнен" капан - не е имало кой да отвори вратите. Установено е, че автобусът се е ударил в дясната мантинела, след което е катастрофирал в бордюра на магистралата й е спрял. Не се знае кога точно е започнал пожарът.

Неблагоприятно въздействие вероятно е оказало и лошото метеорогично време.

"Към този момент единственото, което може да кажем е, че имаме огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа моите съболезнования към близките на загиналите. Надяваме се от този трагичен инциден да изведем правилните поуки", заяви премиерът Стефан Янев и призова да се оставят разследващите органи да си свършат работата

Бойко Рашков обяви, че сцената на катастрофата е "ужасяваща".

"Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени на въглен вътре. Никой в момента не може да каже колко са на брой и да ги идентифицира. Едва тогава ще може точно да се каже колко са на брой. В момента трябва да се концентрираме да помогнем на тези, които са оцелели. Пътували са заедно 4 автобуса, може да е имало прекачвания. Затова е трудно да се каже точната бройка на загиналите. Нека оставим на колегите от следствието, които вече работят", сподели той.

Вътрешният министър посочи, че автобусът се е ударил в мантинела и може така да е възникнала искрата, запалила превозното средство. Той добави, че трябва да бъде изследвана отсечката, където се е разбил автобусът, тъй като има данни за нередности на пътната настилка, създаващи предпоставки за пътни произшествия.

Информацията за инцидента е получена малко след 02:00 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция". Районът е отцепен. 

"Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар", поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Заев пътува за България

По рано пред "Нова телевизия" говори Зоран Заев, който заедно с външния министър Буяр Османи пътува към "Пирогов", за да се срещне с оцелелите. По-късно ще разговаря и със Стефан Янев.

"Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация", каза Заев.

Министър-председателят сподели, че е разговарял с един от оцелелите, който му е казал, че експлозия е събудила пътниците в превозното средство. 

"Всички са спели. Един от пътниците, с когото разговарях по телефона, ми каза, че е имало експлозия. 7 души успели да разбият прозорец и така са се спасили", обясни Заев пред bTV.