Оцелелите са пътували в задната част на автобуса. След катастрофата са строшили прозорец и така са се спасили. Това обяви македонският премиер Зоран Заев пред "Пирогов". 

Четиридесет и пет души загинаха, след като пътнически автобус със северномакедонска регистрация се запали и катастрофира през нощта на автомагистрала "Струма". Дванадесет от жертвите са деца, оцеляха само 7 човека.

"Оставяме на българските експерти да преценят причината за катастрофата", заяви Заев, който оп спешност пристигна в България. "Повечето пътници са граждани на Северна Македония, има гражданин на Сърбия, в списъка има и гражданин на Белгия".

От брифинга пред "Пирогов" стана ясно, че повечето от оцелелите са от едно семейство. Сред тях има момиче на 17 години.

Министър-председателят каза, че компанията "Беса Транс" е собственичка на катастрофиралия автобус. Той се е движил по линията Истанбул-София-Скопие. Заев ще проведе разговор с българския премиер Стефан Янев.

"Наистина имаше бърза реакция от страна на българските власти. Предоставена е първа помощ, ще останат в болницата още ден-два", отбеляза външният министър Буяр Османи.

Изпълнителният директор на "Пирогов" професор Иван Поромански увери, че оцелелите са в стабилно състояние и няма опасност за живота им.

"Предстоят обработки на раните, лекуване на изгаряния, които са относително леки. Може да се наложат някои оперативни интервенции", добави той.

Буяр Османи: Повечето граждани са от Скопие

Външният министър на Македония Буяр Османи също пристигна в София.

Според моята информация туристическата агенция е от Скопие и очаквам, че повечето граждани са от там. 

Това обяви пред института за спешна помощ "Пирогов" министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи. По думите му в автобуса е имало 52-ма пътници и над 10 деца.

"Над 40 са починалите. По непотвърдена информация има починали над 10 деца, другите хора също са предимно млади", каза още Османи.  

Според него тази екскурзия е продължение от уикенда и понеделника, който е неработен.

"Искам да вляза да видя пострадалите и след като се видим с министър Стоев, ще кажем повече", каза още Османи.

В България е и премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Той ще се срещне с оцелелите, а след това ще проведе разговор с българския министър-председател Стефан Янев.