Катастрофата с автобус в България тази нощ, при която загинаха 46 души, е пътната трагедия с най-голям брой жертви в Европа за последните 10 години, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Ето кои са останалите най-тежки пътнотранспортни произшествия на континента през изминалото десетилетие.

2019 г.

Португалия
Най-малко 29 германски туристи загинаха на 17 април при катастрофа с автобус, превозващ около 50 души на остров Мадейра, при падане от десетина метра на завой.

Русия
Автобус с около 40 души падна на 1 декември в замръзнала река в сибирския регион Забайкалск, загинаха 19 души и бяха ранени 21.

2018 г.

Турция
Най-малко 17 души загинаха и 36 бяха ранени на 29 март в Източна Турция при катастрофа с участието на претоварен минибус, превозващ от Иран нелегални мигранти - пакистанци, афганистанци и иранци.

България
Автобус с туристи излезе от пътя при проливен дъжд и падна в р. Искър, близо до Своге. 20 души загинаха и още двайсетина бяха ранени. Те се връщаха от посещение в манастир.

2017 г.

Италия
Унгарски автобус с тийнейджъри се подпали на 21 януари, след като се блъсна в опорите на мост, на излизане от магистрала близо до Верона. Загинаха 16 души.

Турция
Най-малко 23 загинаха и 11 бяха ранени тежко на 13 май в прохода Сакар, планински район, близо до морския курорт Мармарис, след като автобус излезе от завой и падна върху автомобил, движещ се в отсечка от пътя 15 метра по-надолу.

Германия
18 загинали и 30 ранени на 3 юли на магистрала близо до Мюнхберг. Автобус, попаднал в задръстване, се запали, след като се блъсна в движещо се пред него полуремарке.

Русия
Най-малко 17 загинали на 25 август в южната част на страната, след като автобус, превозващ работници, потъна в Черно море, падайки от няколко метра височина.
На 6 октомври автобус беше ударен от влак на железопътен прелез на около 100 км източно от Москва. Загинаха 16 души, повечето от които узбеки.

2015 г.

Франция
43 души умряха на 23 октомври при челен сблъсък между камион и автобус, превозващ възрастни хора, в Пюисген. Двете превозни средства се запалиха, пътниците се оказаха блокирани.

2014 г.

Турция
21 души бяха убити и 26 ранени на 23 януари в провинция Кайсери. Превозното средство, пътуващо от Истанбул за Кайсери, се подхлъзва и пада от магистралата.

Камион цистерна, превозващ втечнен природен газ, се преобърна и експлодира на 22 юли, като запали два намиращи се наблизо автобуса и автомобил на магистрала близо до Диарбекир. Загинаха 26 души.

2013 г.

Черна гора
16 румънци загинаха и 31 други бяха ранени на 23 юни, след като превозващия ги автобус падна в дере в Гърло, на планински път на около тридесет километра северно от Подгорица.

Русия
Най-малко 18 загинали при сблъсък между камион и автобус край Москва на 13 юли.

2012 г.

Швейцария
28 души, включително 22 белгийски ученици, загинаха на 13 март при катастрофата на автобус, блъснал се в стена на тунел в кантона Вале.

2011 г.

Турция
Тежкотоварен камион блъсна минибус на 21 декември в провинция Диарбекир, като причини смъртта на 25 души, много от които студенти.