Катастрофиралият на АМ „Струма“ автобус не е имал лиценз за международен пътнически превоз. Това съобщи на брифинг министърът на транспорта на Северна Македония Благой Бочварски, предаде агенция МИА.

Министерството е започнало процедура по отнемане на разрешителното на "Беса Транс", чиято собственост е превозното средство.

Туроператорът е имал лиценз за превоз, но не е регистрирал катастрофиралия автобус и превозното средство не е било включено в електронната база данни на македонското Министерство на транспорта и съобщенията. По закон превозвачът е бил длъжен да информира ведомството не по-късно от 15 дни за всички промени, т.е. за регистрация на превозно средство или на водач, каза министър Бочварски.

Последната проверка на техническото състояние на автобуса е направена на 5 октомври тази година, уточни македонският вътрешен министър Оливер Спасовски на пресконференция тази вечер.

Малко след 2:00 часа миналата нощ, на 32-рия километър на магистралата, автобус, превозващ предимно граждани на Северна Македония, катастрофира и се запали, като при инцидента загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени и настанени в "Пирогов" без опасност за живота.

Въпреки че още от сутринта пред офиса на "Беса Транс" се наредиха полицейски служители и близки на загиналите, надяващи се да получат повече информация, компанията така и не отвори врати.

Малко преди 18:00 часа българско време от фирмата публикуваха кратко съобщение, в което изразиха съчувствие на семействата на загиналите и пострадалите. Обявиха също, че не са могли да отговорят на обажданията, защото били в голям шок.