Какво предвиждат преговарящите за съставянето на правителство четири партии (ПП, БСП, ДБ, ИТН) за управлението на COVID кризата? В общи линии нищо ново.

Това се разбра от протичащите в сряда разговори за сектор "здравеопазване".

В плана има включени ваксинация, създаването на мобилни групи, детайлно проучване, разделяне на потоците, регионални и национален щаб.

Ваксинацията - трябва да се засили, но да е доброволна

Ваксинацията трябва да бъде активизирана, предвижда се да има голяма кампания.

От БСП поискаха да има мобилни групи (каквито имаше- бел. ред.), а д-р Александър Симидчиев от ДБ репликира, че "създаването на мобилни групи е чудесно, ако има кого да ваксинират". Той отново настоя за информационна кампания.

"Няма толкова антиваксърски настроения, колкото объркване, противоречиви настроения. Без информационна кампания ще е трудно да се реализира логистика, която трябва да бъде направена", смята той.

"Разяснителната кампания в една или друга форма върви вече две години, а ние не сме готови с логистиката", твърди обаче проф. Георги Михайлов от БСП. Според него "трябва да потърсим помощта на БЧК и т. н., държавата да излезе от това последно място по ваксинация и да не се вторачваме в COVID-19, "такива пандемии е имало и преди, свръхконцентрираме се върху ковида, други задачи има това говорене".

За ИТН от първостепенно значение беше да се подчертае многократно, че ваксинацията е доброволен акт, упражняването на форми на натиск било против народопсихологията ни. 

"Да не се взаимства идеята за ваксинация на всяка цена", повтори имунологът проф. Андрей Чорбанов, който се въпротиви и на възможността да се иска задължително ваксиниране на определени професионални групи като медици и т. н.

"По всички данни и ваксинираните разпространяват вируса", изговори той своя позната теза.

От ИТН поискаха и пълен анализ на високата смъртност, която нямало как да се обясни само с ниското ниво на ваксинация.

Разделяне на потоците

Не беше прието предложението на ИТН да се създават т. нар. чисти болници.

"В края на пандемията COVID болници да правим, няма нужда. Ние сме предложили разделяне на потоците, как ще ги раздели МЗ е негово професионално ангажиране", изказа се отново Михайлов.

Изследвания за колективен имунитет

Замисъл да се правят статистически представителни изследвания за хората в страната, които са се срещали с вируса, дойдоха и от БСП, и от ИТН.

Като Чорбанов стигна и до предложение за такъм тип проучване на база Т-клетъчен имунитет. Все пак другите участници отчетоха, че това би било твърде скъпо.

Неприети

Отхвърлено беше "предложение" на ИТН да има по-активна роля на доболничната помощ и на общопрактикуващите лекари. Тук се намеси председателят на БЛС Иван Маджаров, който възрази, че подобна формулировка е обидна за личните лекари, това би означавало, че те едва ли не не са активни участници в борбата срещу коронавируса досега.

Друго предложение на Чорбанов - да се обърне особено внимание държавата да произвежда собствени биопродукти за медицински цели, включително и ваксини, като важно и за националното сигурност, също беше отхвърлено. Чорбанов, освен със спорните си възгледи за COVID, е известен и като участник в екипа в БАН, който работи по прототип на българска ваксина. Но нееднократно изследователи са подчертавали, че става дума единствено за научна разработка, която трудно може да стигне по-далеч от представяне на някой научен форум.