Евергрийните на българското здравеопазване бяха в центъра и на днешните преговори в сектора между ПП, БСП, ДБ и ИТН. Съгласие беше постигнато около въвеждането на електронно пациентско досие (отново и отново) и на електронното здравеопазване. Представителите и на четирите преговарящи партии искат и постепенното въвеждане на диагностично-свързаните групи. Това ще стане първо с пилотен проект, за да се види как ще действа, а междувременно да бъдат предоговорени сега съществуващите клинични пътеки. 

Общо се оказа и желанието на всички да бъде изградена Национална детска болница.

Както и необходимостта на актуална здравна карта на страната, и на оптимизиране на Спешната помощ - увеличаване на възнагражденията на спешните медици. 

Какво правеше на преговорите шефът на БЛС

Особено интересно беше присъствието на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров от страната на "Продължаваме промяната". Шефът на БЛС беше особен активен участник в дискусията.

"Той застава от вашата страна, това не е етично", обяви проф. Михайлов от БСП по отношение на присъствието от името на ПП на Маджаров. "Това беше изненада, не много приятна за нас", добави професорът, който почти беше узурпирал дискусията. Асен Василев не даде обяснение за този избор на партията си.

"Мислех, че ще се радвате, че има председател на Българския лекарски съюз на преговорите", отговори Маджаров.

От БСП още в началото обявиха, че няма да отстъпят от едно нещо - отпадането на статута на търговски дружества на болниците, които превръщали пациенти в касички. Те стоят и зад други известни свои искания -  намаляване на ДДС за лекарства и финансово осигуряване на защитени болници в труднодостъпни региони, както и безплатни лекарства до 14 г.

С най-радикални предложения за промени излязоха от ИТН, които поискаха и отпадане на монопола на НЗОК като дадоха два варианта.

Това са: НЗОК плюс допълнително даване на възможности на други каси с допълнителни пакети. И вторият вариант – всички каси с равни права.

Оттам искат нов закон за лечебните заведения като има обществени болници

В контекста на коронавирусната епидемия на партията особено важно беше да повтори многократно, че ваксинацията е доброволен акт. Проф. Андрей Чорбанов поиска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19. Изказването бе подкрепено и от Ивайло Христов, също представител на партията на Слави Трифонов.

Ябълка на раздора - дали да има нова агенция

Сериозен спор се разгоря около предложение в различни версии - и на ДБ, и на ИТН агенция "Медицински одит" да излезе от структурата на МЗ. И да се създаде Национална агенция, избирана от Народното събрание (по ИТН), или Държавна агенция към МС със структури в страната (според ДБ).

"Предлагаме създаването на агенция "Медицински одит, контрол и акредитация", избрана от НС. Сега важи правилото „Гарван гарвану око не вади“. Това трябва да е независим орган. При предни министри "Медицински одит" се използваше като бухалка – Иван Гешев на здравеопазването", мотивираха се от ИТН.

От ДБ също смятат, че в сегашния си вариант агенцията не е достатъчно ефективна.

От името на БСП обаче проф. Михайлов категорично се възпротиви на подобни промени.

"Ще опозорим сумати лекари български. Света инквизиция", твърди той.

"Не може предположението да е, че тази агенция ще прави нещо лошо на лекарите", отговори му д-р Александър Симидчиев от ДБ.

"Против сме, още една агенция с неясни правомощия, срещу лекарите, това не е етично", продължи да упорства представителят на соцпартията и предложението не беше формулирано като точка.

Накрая се стигна до твърде общата формулировка "да се оптимизира работата на агенция "Медицински одит".

Безплатните лекарства за деца до 14 години и популизмът

Спор се разгоря около старото и отново извадено на масата искане на БСП - безплатни лекарства за децата до 14 години.

От другите партии реагираха, че трябва да има поне минимално доплащане от пациента, за да бъде той по-ангажиран с прилагането на лечението.

"Дори и с минимално количество трябва да има и участие на пациента, това е моята забележка, моля ви не превръщайте колегите лекари да носят цялата отговорност", реагира Маджаров.

"Какъв контролен механизъм може да предвидим, да попитам като бивш финансов министър", включи си Василев.

"Трябва да има минимално участие от родителя, да има поемане на отговорност", настоя педиатърът д-р Таня Андреева, представител на ДБ.

Тя влезе в твърдо решилия да се налага по всички въпроси проф. Михайлов, който назидателно обясняваше на останалите присъстващи кое как трябва да стане. Стигна се дори и до призив да се пази добрият тон.

"Д-р Андреева, ние правим политическа заявка у хората да ни повярват. Майките за първи път ще почувстват, че държавата се грижи за тях", обяви той защо трябва лекарствата да са безплатни.

"Много лесно се трупат политически дивиденти на базата на популизъм", реагира д-р Андреева.

"Педиатрите не получават потребителска такса, подлагате ги на натиска на всеки родители, той да отказва терапия, която всички знаят, че е безплатна. Не си слагайте политическите си цели на гърба на българските лекари", намеси се и Маджаров. 

"Да не държим назидателни слова, имам специалност педиатрия и 20 г. съм работил като детски онколог, за педиатри на мен не ми говорете", отговори Михайлов.

Накрая по предложение на Василев се стигна до формулировка - "95 процента, заплатени от НЗОК, при остри заболявания и със създадени ясни механизми за контрол".

Търговски дружества ли ще са болниците

БСП настоява болниците да спрат да са търговски дружества.

"Да не въвеждаме понятия сега", отново се намеси проф. Михайлов  по повод предложението на ИТН да има обществени болници.

Според предложенията на партията на Слави Трифонов "обществено лечебно заведение е такова, което ще оперира с обществените средства без да реализира печелба".

"То ще подлежи на тристепенна система на контрол. Ще бъде регистрирано само по Закона за лечебните заведения. Частните да си избират каквато искат форма, ако ще е да се регистрират като манастир", обясниха от ИТН.

Подготовка за промяна на статута на държавните и общински лечебни заведения от търговски дружества след анализ - така беше предложената формулировка в проекта тази стъпка.

"Парите изчитат независимо от статута, а заради липсата на контрол. Нека не се лъжем", отбеляза Василев по темата и добави, че няма да е достатъчно на една болница на табелата вече да не пише АД. 

"Болниците в огромното си мнозинство са държавни, държавата е принципалът, т.е. проблемът е в контрола върху управлението", даде своята гледна точка д-р Симидчиев.

Преговарящите засега са единни, че е редно да се въведе "минимално и максимално съотношение между заплащането и бонусите на работещите в лечебните заведения, ползващи публичен ресурс". Идеята е на Асен Василев от "Продължаваме промяната", като целта е да няма драстични разлики в парите. 

Преговарящите се договориха и за преразглеждане на здравната карта, която показва потребностите от медицински специалисти и медицински структури по места. Обсъдено беше и че броят на легла на 1000 души в страната е твърде висок. От ИТН настояват да се върви към средноевропейско ниво - от 5,3 легла на 1000 души население. В момента е 7,5 на 1000 души, преди актуализирането на данните за населението от последното преброяване (което вероятно ще промени съотношението).

Спешната помощ и т. нар. златният час

Оптимизиране на спешната помощ, адекватно заплащане на кадрите, работещи в нея - за това се съгласиха преговарящите.

Асен Василев настояваше да има формулировка, според която да се определят няколко точки в страната, със съответната логистика, въздушен транспорт (очакваните медицински хеликоптери, парите, за които са включени в плана за възстановяване), кадри, до които при спешни състояние отвсяко място в страната може да се стигне до 1 час. Анализът на потребностите това да се случи трябва да е готов до юни 2022 г., обяви Василев.

Преговарящите се споразумяха за засилване на профилактиката чрез скринингови програми за социално значими заболявания.

Преговарящите

Общо осемнайсет представителите на четирите формации се включиха в разговорите за сектор "здравеопазване", съобщиха от "Продължаваме промяната".

Участниците от формацията, станала първа по резултат след изборите на 14 ноември, са: Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев. Както бе първоначално заявено, по един от двамата лидери на "Продължаваме промяната" ще участва във всяка от срещите.

Участниците от "БСП за България" са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.

Преговорният екип на "Има такъв народ" в здравеопазването представляват: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.

Представителите на "Демократична България": Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.