Изследване, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", установи постепенно увеличение на риска от COVID-19 от 19-ия ден след прием на втора доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" срещу новия коронавирус, съобщи "Медикъл експрес", информира БТА.

Проучването е проведено от Изследователския институт на здравната компания "Леумит" в Израел. Страната бе една от първите в света, предприела масова ваксинационна кампания срещу COVID-19 през декември 2020 г. От юни тази година в страната се наблюдава нов ръст на инфекциите, пише изданието.

Резултатите потвърждават, че ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" осигурява отлична защита в първите седмици след приема, но сочат, че тя отслабва при някои хора с течение на времето.

Установяването на времето след ваксинация и рисковете от зараза дават важни сведения за нуждата от трета доза и най-подходящото време за това.
Затова учените са анализирали електронните здравни досиета на 80 057 души на средна възраст 44 г., които са направили ПСР тест поне три седмици след втората доза ваксина и не са съобщили за предходна инфекция.

От всички участници в проучването, 7973 души (9,6 на сто) са дали положителен резултат на теста. Процентът положителни резултати нараства с увеличаването на времето, изминало от втората доза. Във всички възрастови групи 1,3 на сто от участниците са дали положителен тест за новия коронавирус 21-89 дни след втората доза, 2,4 на сто - след 90-119 days, 4.6% след 120-149 дни, 10.3% след 150-179 дни и 15.5% след 180 и повече дни