В продължение на десетилетия малките Маршалови острови бяха верен съюзник на Америка. Разположението им в Тихия океан ги превърна в ключов стратегически пост за американската армия.

Но днес този алианс е поставен на карта заради желанието на островите да ревизират условията по Договора за свободна асоциация със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно споразумението от 1986 г. САЩ признават независимостта на Република Маршалови острови, а от своя страна новата държава предоставя правото на Америка да запази на нейна територия своите военни бази. Договорът изтече през 2001 г., като през 2003 г. бе преподписан за срок от 20 години.

Ябълката на раздора между двете страни днес е отказа на САЩ да плати за екологични и здравни щети, причинени от десетките опити с ядрено оръжие, проведени през 40-те и 50-те години на миналия век.

Сътрудничеството през десетилетията спомогна за развитието на икономиката на Маршаловите острови. Много жители на страната се преместиха да живеят в Щатите, предимно в Аракнзас, Хаваите и Оклахома. Но въпреки добрите исторически връзки някои американски конгресмени са загрижени, Китай ще се възползва от текущите разногласия между двете страни. Десетима демократи и републиканци от Камарата на представителите написаха писмо до съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, по въпросите за преговорите на САЩ с Маршаловите острови, Микронезия и Палау.

"Притеснително е, че тези преговори не изглеждат да са приоритет – не е имало официални срещи от началото на тази администрация – дори когато международният ни фокус продължава да се измества към Индо-Тихоокеанския регион", пишат те.

Законодателите споделят, че забавянията поставят САЩ в по-слаба позиция и че "Китай е преготов да се намеси и да осигури отчаяно необходимите инфраструктура и инвестиции за устойчивост на климата, които се търсят от тези дългогодишни партньори".

Китайското външно министерство обяви в изявление, че Америка трябва да поеме отговорността си и да възстанови екологичните щети, причинени от ядрените опити. В него още се казва, че КНР е готова да се ангажира с Маршаловите острови и други тихоокеански островни държави на основата на взаимно уважение и сътрудничество съгласно „Принципа на един Китай“, в който Тайван се разглежда като част от Китай.

"Приветстваме усилията за засилване на икономическите отношения и подобряване на качеството на живот между страните", се казва в изявление на министерството.

Китай упорито търси съюзници по въпроса за Тайван в Тихия океан и откри такива в лицето на Кирибати и Соломоновите острови през 2019 г. Тази седмица гневни протестиращи в Соломоновите острови запалиха сгради и ограбиха магазини. Според някои експерти безредиците се дължат на промяната на политиката спрямо комунистическата страна.

Джеймс Матайоши, кметът на атола Ронгелап на Маршаловите острови, каза, че той и стотици други са били принудени да напуснат своя атол след ядрените опити и искат да го съживят. Той каза, че официални представителите са разговаряли с потенциални инвеститори от Азия, след като предишно предложение на китайско-маршалски бизнесмен пропадна.

"Това би било бизнес сделка. Ние не търсим война или влиянието на суперсила", каза Матайоши. "Но искаме да можем да живеем в задния си двор и да се наслаждаваме на живота тук."

Подобно на мнозина други Матайоши вярва, че предоставените от Америка 150 милиона долара, съгласно споразумението, договорено през 80-те години на миналия век, е далеч под необходимата сума, за да се възстановят островите от ядреното наследство. Той обяснява, че покойната му майка е била бременна по време на един масивен ядрен взрив и от прекомерната радиация е родила мъртвородено бебе.

Но позицията на САЩ остава непоклатима в продължение на повече от 20 години - последният път, когато сделката беше подложена на предоговаряне. 

Сенаторът на Куаджалейн (атол на Маршаловите острови, на който Вашингтон е разположил военна база) Дейвид Пол, който е в комисията за преговори между двете страни, казва, че високите равнища на рак и разселванията на хора остават огромни проблеми.

"Всички знаят, че преговорите по онова време не са били честни или равноправни", посочва Пол. "Когато погледнете общата цена на имуществените щети и продължаващите здравни проблеми до момента, това е капка в кофата. Това е обида."

Повечето оценки определят истинската стойност на щетите на около 3 милиарда долара. Тези средства може да бъдат инвестирани включително за ремонта на масивно съоръжение за ядрени отпадъци, известно като Cactus Dome, което според еколози изпуска токсични отпадъци в океана.