Писмо, писано от руската императрица Екатерина Велика на 20 април 1787 г., посветено на нуждата от ваксинация срещу едра шарка, ще бъде предложено на търг на 1 декември в MacDougall's в Лондон, съобщава Live Science.

Писмото, адресирано до графа на Малорусия (днешна Украйна), е било в частна колекция с неизвестен притежател и наскоро беше изложено за първи път в Москва.

Екатерина Велика управлява Русия от 1762 до 1796 г. Тя е голям привърженик на ваксинацията по време, когато има огромна съпротива срещу подобни новаторски действие. През 1768 г. тя става първият човек в Русия, който се ваксинира срещу едра шарка. Имунизира и сина си.

Вирусът на едра шарка е унищожителен за света в продължение на 3000 години. Той е премахнат чак през 1980 г. благодарение на масовата имунизация, по данни на СЗО. В Европа през 18-и век едрата шарка понякога убива жителите на цели села.

Първият успешен опит за ваксина срещу нея е от 1796 г., когато английският лекар Едуард Дженър забелязва, че доячките, които са преболедували от кравешка шарка, не се разболяват от едра шарка или минават сравнително леко през смъртоносната иначе болест. По време на Екатерина Велика идеята за "ваксинация" още е била - хората да се изложат на заразяване с едра шарка.

Лекарите правели прорез на рамото на здрав човек  и слагали там нишки от плат, в който имало гной от човек, инфектиран с едра шарка. Този примитивен метод водел до разболяването на хората, но рискът при него намалявал до 2 на сто. Това било 20 пъти по-малка опасност от смъртоносен изход в случаите, когато човек по естествен път се заразява с едра шарка.

"Едно от най-важните Ви задължения е въвеждането на инокулацията срещу едрата шарка - болест, която причинява големи вреди, особено на обикновените хора", пише Екатерина Втора на граф Пьотр Александрович Румянцев, генерал-губернатор и вицерегент на Малорусия по това време. "Подобна инокулация трябва да е позната навсякъде", добавя тя.

Императрицата добавя, че графът трябва да нареди всеки град да построи временни приюти в изоставени сгради или в манастири за хората, които не мога да бъдат ваксинирани вкъщи.

Писмото е уникално, особено като се вземе предвид ситуацията, в която се намираме в момента, коментира историкът Олег Хромов. 

Сега ваксините са много, много по-сигурни отколкото преди 300 години, но съпротивата срещу тях е твърде силна.

Писмото ще се предлага заедно с потрет на иператрицата. Двата предмета заедно са оценени на 1,6 млн. долара.