Новият вариант на вируса SARS-CoV-2 - Омикрон, обявен преди дни за предизвикващ опасения от СЗО, вече се е разпространил до поне 13 държави - плюс още четири, в които случаите още не са потвърдени със сигурност. Това сочат данни от сайта newsnodes.com, който събира потвърдена информация за разпространението на пандемията.

За момента са потвърдени 163 случая на заразяване, а възможните случаи са над 1000. Най-много са в Южна Африка - 110 души са дали позитивен тест за варианта там. 

Следват Ботсвана с 19, Холандия с 5, Великобритания с 3. В Израел, Канада, Хонконг, Дания са налице по два случая, в Австрия, Италия, Белгия, Чехия - по един. В Германия, Япония и Швейцария се очаква геномно секвениране, което да потвърди дали при евентуалните заразени вариантът е в действителност Омикрон.

В Южна Африка вече има ограничени данни за вируса - мнозинството от заразените са във възрастовата група 30-39 г. (27,8%) За момента новият вирус засяга по-млада група от познатите досега варианти. 53,5% са жени.

Налице е и добра новина - лекари в ЮАР обявиха, че засега мнозинството от случаи го прекарват леко. Всички обаче подчертават, че наличните данни не са достатъчни, за да се правят сериозни изводи на този етап.