Поредица от еднолични решения за стотици милиони са причината назначената от Кирил Петков директорка на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева да бъде премахната от поста. Това заявиха в брифинг на ГЕРБ трима представители на бившите управляващи, начело с Александър Иванов.

Те на практика повториха дословно съобщението на сайта на ДКК вчера, в което Караганева е обвинена в "противозаконни действия и безотговорни бездействия" и свалена като изпълнителен директор от Съветът на директорите.

"Всяка власт заслужава един толеранс - от страна на медиите, обществото, политическите опоненти. 7 месеца обаче, откакто управлява служебен кабинет от президента Радев. Назначен бе служебен кабинет, рекламиращ себе си като братство на почтените. Или сестринство. 7 месеца изчерпаха този толеранс", заяви Александър Иванов.

Той подчерта неколкократно как действията на Караганева са били "под зоркия поглед на братството и сестринството на почтените", служебните министри на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева. Не пропусна да отбележи и че Караганева е била назначена без конкурс (б.р - това беше в началото, после премина през конкурс и получи мястото), а едновременно с това е работила и в Българската агенция по инвестиции (БАИ), макар да няма това право като изпълнителен директор на ДКК. Навлезе и в биографията й - нейните участия в предишния служебен кабинет на Румен Радев от 2017 г., когато тя бе началник на кабинета на служебната правосъдна министърка Мария Павлова.

В останалата част на брифинга хората на Борисов повториха твърденията на Съвета на директорите на ДКК дословно - че Караганева е сменила еднолично адвокатите на компанията, че е одобрила еднолично извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв., че е дала изключителни права на продукцията на Варненските машиностроителни на частна фирма.

"Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона от Кирил Петков, продават на частна компания бъдещето на целия военно-промишлен комплекс и на 4000 души, работещи във ВМЗ. Отсега нататък те ще работят за частна фирма и тяхното препитание ще зависят от частната фирма, избрана от г-жа Караганева", подчертаха ГЕРБерите.

И отправиха въпроси към Петков и Радев - дали първият е знаел, че Караганева е на работа в БАИ, когато я назначава, и дали президентът се стреми към "овладяването от частни фирми на държавния военно-промишлен комплекс".

"Участвате ли в тази скрита приватизация чрез двамата министри, и колко плаща военната олигархия и задкулисието за тези услуги?", попита Мартин Харизанов от ГЕРБ.

За финал те призоваха "МВР на Бойко Рашков" да се сезира и да "освети проблема, след като обещаваха повече светлина".