От лятото досега правосъдният министър Иван Демерджиев все още не може да получи сведения от държавното обвинение - как при тях се извършва случайното разпределение на преписките.

Това каза самият Демерджиев днес на влизане във ВСС. От думите му стана ясно, че след като Иван Гешев (и бившият министър Данаил Кирилов) много дейно се интересуваха за случайното разпределение в съда и дори го нарекоха "коронавирус в съдебната система", от Главна прокуратура сега не дават информация за тяхната система за случайно разпределение.

За посочения период двете институции вече са си писали на три пъти, стана ясно от думите на министъра. Демерджиев обяви, че ще иска дисциплинарна отговорност за прокурори по този повод. Все пак уточни, че кореспонденцията му тече със заместник на Гешев - без да каже с кой.

"Като последно ме питаха - въз основа на какви правомощия от Министерството на правосъдието искаме тази информация. Отговорили сме", каза днес министърът на правосъдието.

Той отбеляза, че този, който "сочи с пръст" съдилищата за случайното разпределение, сега не отговаря на питанията как то става в прокуратурата. 

Демерджиев изрази още веднъж задоволство от разговора си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, след като стана ясно, че по нейна инициатива вече и други институции могат да сезират нейното ведомство -  не само прокуратурата.

Както Клуб Z писа, това са МВР и Агенция "Митници".

Демерджиев отговори и на въпрос за "монопола" досега - при който само българската прокуратура имаше право да сезира европейската.

"Тя (Кьовеши) ги нарече малки дела - аз ги наричам случаи, които не са с обществен интерес - намекна той по повод пращаните досега сигнали за евроизмами, очевидно - с подател прокуратурата. 

Това е един значителен период от време, в който не е получен сериозен сигнал. И решихме да направим опит това да се промени."

На въпрос - готови ли са другите две ведомства вече да сезират ЕП, той каза, че са проведени експертни разговори и са изпратени специални инструкции. Такива са раздадени обаче и на други министерства - как да процедират, когато се натъкнат на подобни сигнали.

Той разкри още, че - както миналата седмица му поискаха от Прокурорската колегия, вече е пратил там данните за разпоредителни сделки, извършени при много странни обстоятелства в болницата, описани в историята "Осемте джуджета". По този повод - след разкритията на потърпевшия Явор Златанов - Демерджиев инициира продедура за търсене на дисциплинарна отговорност на трима прокурори, като е известно, че единият е Димитър Франтишек Петров.

Днес Демерджиев каза, че пратил на Прокурорската колегия (единствената оторизирана да наказва обвинители, б.р.) 18 доказателства, от които половината са документи, а другото - медийни материали.