Новият COVID вариант Омикрон вече е налице в 29 държави в света, а снощи бе потвърден и първи случай в САЩ, съобщи Ройтерс.

Той е при пътник от Южноафриканската република, откъдето произхожда новия вариант на SARS-CoV-2. Всички контактни са установени и са дали негативен тест, съобщи топ-инфекционистът на Щатите д-р Антъни Фаучи.

За момента има 373 доказани случая по света, сочат данните на тракера на NewsNodes. Най-много са случаите в ЮАР, които обаче не се увеличават толкова експлозивно, колкото се очакваше - там са регистрирани 183 заразени, мнозинството от тях - по-млади хора. 33 са случаите в Гана, 32 във Великобритания, 19 в Ботсвана.

Новият вариант вече е налице в повечето държави в Европа - 16 са случаите в Нидерландия, 13 в Португалия, 10 в Германия, 6 в Дания, по 4 в Италия, Австрия и Швеция, 3 Швейцария, по 2 в Белгия, Испания, Норвегия, по 1 в Чехия и Ирландия.

По-късно днес бе установен и първи случай в съседна Гърция.

Заразени с новия вариант има още в Австралия, Хонконг, Южна Корея, Нигерия, Бразилия, Япония, Саудитска Арабия, ОАЕ.

Какво знаем за Омикрон?

На този етап учените нямат достатъчно данни, за да представят валидни изводи за новия вариант.

Известно е, че той е с изключително много мутации - общо 50, 26 от които уникални за него. 30 от мутациите са свързани с шипчестия протеин, с който вирусът влиза в клетките ни и срещу който работят ваксините - откъдето идва и притеснението, че те могат да загубят ефективност срещу Омикрон. Добрата новина е, че дори и да избегне антителата при преболедували и ваксинирани, създаденият клетъчен имунитет няма да намали своята ефективност.

Заболелите обаче са малко и основно концентрирани в ЮАР. Първоначалните данни оттам, че повечето прекарват този вариант леко, вероятно са свързани с факта, че мнозинството установени болни са млади хора - които така или иначе често изкарват COVID-19 по-леко. Заразените в Европа също карат вируса леко, но и те са много малко.

Друг притеснителен факт е, че 10% от хоспитализираните в ЮАР са деца под 2 години - които изкарваха предишните версии на вируса почти винаги безсимптомно. Не за всички обаче е потвърдено, че са заразени с новия вариант и бройката им е твърде малка, за да бъде статистически валидна - едва 52 случая.

Според специалисти Омикрон вероятно ще стане доминиращ вариант по света в следващите 3-6 месеца. Добрата новина е, че Moderna и Pfizer обещават обновени версии на иРНК ваксините си срещу този вариант до 100 дни.

Новината за новият вариант и първият случай в САЩ обаче има негативен ефект върху Токийската борса и Уолстрийт.