Френският президент Еманюел Макрон е изразил принципна подкрепа за позицията на България, че е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от европейските ни партньори.

Това съобщиха от пресцентъра на българския държавен глава Румен Радев.

Двамата с Макрон разговаряха в Страсбург, където участваха във възпоменателна церемония в памет на починалия точно преди година Валери Жискар д`Естен – президент на Франция от 1974 до 1981 г. и председател на Конвента за бъдещето на Европа.

Посещението е по покана на Макрон и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Радев изразил и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония (РСМ). Те трябва да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство.

Президентът е обсъдил темата за РСМ и с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Според Радев Скопие трябва да покаже европейска зрeлост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научните институции, в публичните медии, на фалшификациите на българското културно-историческо наследство. От особена важност е страната да спазва правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност.

Румен Радев е имал и специална среща със семейството на  Валери Жискар д'Естен.

„Постоянната му борба за Европа оформи визията на поколения за европейското единство. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, идеята за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална структура на ЕС, открояват забележителното му политическо наследство“, заяви българският държавен глава.

„Година след кончината на Валери Жискар д'Естен, вглеждайки се в неговото наследство, откриваме една „европейска вселена“. Неговите ярки идеи и непоклатима вяра в общото ни бъдеще трасираха пътя към създаването на новата архитектура на ЕС след падането на Берлинската стена“, каза още Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

Той припомни и призива на Жискар д'Естен, който го откроява като един от големите мечтатели за Европа в историята: „Нека никога не забравяме, че изграждането на Европа е най-мирният и обещаващ проект, предприеман някога на нашия континент“.