Близо 7 на сто от учениците в горния гимназиален курс са ваксинирани, а около 5 на сто са преболедували - те няма нужда да правят тестове, за да се върнат на училище. Това обясни днес по БНТ министърът на образованието Николай Денков.

В петък вечер хиляди родителите получиха спешно от училищата на децата си бланки за декларации за съгласие за тестове, за да може учениците и над 5 клас да се върнат на училище от понеделник. Тези със сертификат са предупреждавани да ги носят на хартия, въпреки че мобилното приложение за проверки на сертификати е достъпно за всички.

В момента 89% от учениците до 4 клас посещават занятията, отчете министърът.

"Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично", коментира Денков, който неведнъж индиректно критикува колегата си Стойчо Кацаров за неадекватните мерки за борба с пандемията.

Ваксинираните учители са 46-48%, но някои от тях все още с една доза, уточни Денков. Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите, тестовете и контролните в клас.

Образователният министър отказа да коментира дали ще бъде отново начело на МОН в бъдещото редовно правителство.