За първи път кандидат на десницата ще бъде жена - Валери Пекрес. Тя е лидерка на движение “Да бъдем свободни!”, коалиционен партньор на Републиканците, които сега я издигат за държавен глава на вота през април догодина. 


Тя е председател на регионалния съвет в Ил-дьо-Франс (Париж) - нещо като областен управител на нашата област София-град. Бивш министър на образованието, след това и министър на администрацията и бюджета и говорител на правителството на Франсоа Фийон при президента Саркози. 


Умерено дясна, представител на центристкото крило - описва се като “два трети Меркел, една трета Тачър”. Защитава десни икономически тези за намаляване на данъците, орязване на социалните придобивки и съкращаване на администрацията. 

През 2019 година напусна Републиканците и създаде собствено движение - “Да бъдем свободни”, но остана техен коалиционен партньор. 


Защитаваше позицията за отмяна на гей браковете, но преди две години се отказа. Предлага закон за “договор между държавата и исляма”, за да защити светския характер на Франция по подобие на закона от 1905 с католическата църква. Противник е на наркотиците и иска засилване на законовата рамка за борба с разпространението и употребата им.

По-умерена е по темите за миграцията от останалите си съпартийци, като предлага единствено лимит и по-големи изисквания за даване на право на пребиваване, задължително познание на френски език и уважение на републиканските ценности, за да мигрираш. Както и иска забрана на мигрантите да ползват социалната система за 5 години от пристигането им.

Израснала е във Версай в семейство на интелектуалци. На 15 години решава да учи руски и заминава за Ялта в комунистически младежки лагер. После учи японски, който усъвършенства в Токио, където работи като продавачка. Пекрес обича киното и сериалите, Достоевски и Толстой.

Занимава се с бокс и има три деца. Тя критикува сексизма в политиката, където ако един политик повиши тон, значи той е с характер, а ако една политичка го направи, то тя е възприемана като истеричка.

Четири месеца преди първия тур на президентските избори във Франция, насрочен за 10 април догодина, допитванията показват, че кандидатът на Републиканците, независимо кой ще е той, ще бъде на четвърто място след Еманюел Макрон, Марин Льо Пен и Ерик Земур.