"Новото управление има нужда от сериозен социален вектор. Надявам се, че вие ще имате сериозен принос".

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с БСП.

"БСП винаги е заставала против беззаконието и дикатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията. Хиляди социалисти го доказаха по време на изборите", каза още Радев.

Той изтъкна, че обществото е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства и бедност.

"Важен е въпросът за законността и справедливостта. Проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен", каза още Радев.

Той припомни, че това му е трети циъкл консултации с парламентарните партии за тази година и каза, че се надява той да е последен.

"Ние разбираме отговорността на момента", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че е необходимо да има работещ парламент и редовно правителство.

"Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Ще положм докрай усилия да има редовен кабинет. Веднага да започнем работа по приемане на бюджета - грижа за хората, компенсаторни мерки за увеличените цени. Да не се вига цената на тока за битовите потребители", каза Нинова.

Тя допълни, че трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор и да се закрият специализираните съд и прокуратура, да има реформа и в КПКОНПИ.

"Държим и на други сериозни реформи - здравен модел, пенсионен модел, борба с бедността, повишаване на доходи, образование", каза още Нинова.

След края на консултаците Нинова заяви, че до довечера ще бъде обсъдено коалиционното спораумение. Утре национален съвет на БСП ще коментира структурата на министерски съвет и персоналните предложения.

"Оценка за служебното правителство ще даде Националният съвет", каза още Нинова.