САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., заяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от БТА.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка заради нарушаването на правата на човека в Китай. Пекин е обвиняван за извършването на репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, предимно уйгурите, в северозападната провинция Синцзян.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки отбеляза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за събитието през февруари 2022 г.

Китай обеща по-рано "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на Игрите.

Когато Америка обяви намеренията си, китайското посолство във Вашингтон определи бойкота за "показен акт" и "политическа манипулация", които няма да се отразят на успешното й провеждане, предаде Ройтерс.

"И без това не сме канили никакви американски политици, поради което "дипломатическият бойкот" няма никаква стойност", посочи говорителят на китайското посолство Лю Пънюй в имейл в отговор на запитване по темата.

"Подобен показен акт е просто една политическа манипулация и сериозно изопачаване на духа на Олимпийската харта. Всъщност никой не го интересува, дали тези хора ще пристигнат или не, и това няма да се отрази по никакъв начин на успешното провеждане на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.", допълни говорителят.

Властите на Канада също обмислят да наложат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин, съобщи говорителката на канадското външно министерство Кристел Шартран, цитирана от ТАСС.

"Уведомиха ни за решението на САЩ. Продължаваме да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници", каза тя и добави: "Канада продължава да бъде дълбоко обезпокоена от тревожните съобщения за нарушаване на правата на човека в Китай".

Други страни също обмислят форми на бойкот на Зимните игри заради случая с тенисистката Пен Шуай, която изчезна от публичното пространство миналия месец, след като обяви в социална мрежа, че е била изнасилвана от бившия премиер Жан Гаоли. Наскоро Женската тенис асоциация (WTA) извади от календара си всички турнири при дамите през 2022 г.