Китай се опитва да примами по-бедните страни в "капан от дългове и данни", за да може да упражнява влияние в чужбина, каза ръководителят на британското външно разузнаване MИ-6 Ричард Мур. 

Преди първата си публична реч, очаквана днес, в интервю за Радио 4 на Би Би Си Мур каза, че Китай събира данни от цял свят и чрез своите икономически политики оказва влияние, като вкарва по-бедните страните в капан от дългове, които те не могат да платят. 

Пекин се опитва "да улови на въдицата си" нациите с дългове и след това да използва тяхната уязвимост като лост за влияние, обясни Мур и посочи за пример придобиването на важни пристанища. Той също така заяви, че суверенитетът на една страна може да бъде ерозиран, ако тя предоставя твърде много данни.

Наскоро Китай беше обвинен, че се опитва "да превземе" единственото международно летище в Уганда, ако източноафриканската страна не изплати заем от 200 милиона долара за разширяването на обекта. Парламентарно разследване през октомври заключи, че Китай е наложил обременителни условия по заемите, включително потенциална конфискация на летището в случай на неизпълнение. Китай отрече обвиненията.

В днешната си реч пред Института за стратегически проучвания се очаква Мур да заяви, че MИ-6 ще започне открито да работи с технологичните компании, за да може да се конкурира с противниците, наливащи пари в изкуствен интелект и събиране на данни, пише вестник "Таймс", цитиран от БТА. 

Той ще предупреди за "експоненциално нарастване на онлайн заплахите" и ще изложи плановети си да направи външното разузнаване по-отворена система, която се адаптира към новите условия. 

Променящият се характер на заплахите, пред които сме изправени, изисква по-голяма степен на откритост и "за да останем в тайна, ще трябва да станем по-отворени", смята той.

Ричард Мур, който е единственият публично идентифициран член на МИ-6, смята, че противниците наливат пари и амбиции в овладяване на изкуствения интелект, квантовите изчисления и синтетичната биология, защото знаят, че разработките в тези технологии ще им дадат предимства. Мур пое управлението на службата преди повече от година и смята, че едно разузнаване трябва да бъде в авангарда на това, което е технологично възможно.

Мур казва, че светът "стои на прага на революционния напредък в технологиите, който ще повлияе на начина, по който живеем и работим, но който не можем напълно да предвидим".

Той смята, че въздействието на технологичния прогрес през следващите десет години може да бъде толкова сеизмично, колкото Индустриалната революция.

MИ-6 се нуждае от данни, от инструменти за интерпретирането им и от таланти, за да ги превърне в човешко прозрение. 

Технологичният опит, заедно с информацията, събрана от човешки източници, дава на Обединеното кралство мощно предимство, се казва в речта, но информацията, която МИ-6 сама събира не е достатъчна.

Пекин събира огромни количества данни от цял свят, за да защити своите интереси. Голяма част от дейността на Китай все още не е напълно разбрана от западните разузнавателни агенции.

Традиционните методи за шпионаж, като използването на човешки разузнавателни източници например, са особено трудни за наблюдение в държава като Китай. Агенциите за сигурност вече започнаха да се опитват да вербуват шпиони в тъмната мрежа от сайтове, където потенциалните източници на информация могат да работят анонимно.

Според бивш офицер от разузнаването много от форумите са населени с китайски граждани, които се стремят да избегнат интернет цензурата на комунистическата държава. Но освен да откриват информация от човешки източници, шпионските агенции трябва да разработят и по-сложни технологии от своите врагове, за да открият секретна информация, смята ръководителят на МИ-6.

Противниците на Запада като Китай и Русия се надпреварват да овладеят изкуствения интелект по начин, който може да революционизира геополитиката. Западните разузнавателни агенции се опасяват, че в рамките на десетилетия Пекин може да доминира над всички ключови нововъзникващи технологии, особено изкуствения интелект, синтетичната биология и генетиката.

Икономическият и военен възход на Китай през последните 40 години се счита за едно от най-значимите геополитически събития в последно време, наред с падането на Съветския съюз през 1991 г., което сложи край на Студената война.

В края на интервюто си за Би Би Си Мур разкри, че продължава да пише със зелено мастило според традицията от 1909 година, когато Мансфийлд Къминг е започнал да подписва всички документи със "С" в зелено.