Парламентът обсъжда днес избирането на новото правителство с премиер Кирил Петков и очаквано депутатите се упражниха по стил. С над тричасов дебат. За страх и омраза, третата субстанция и четвъртият елемент. За това какво е ляво, какво е дясно и кой е антисистемен играч в новата коалиция. За завръщането на БКП в лицето на БСП, за младата червена надежда Корнелия Нинова. За... българските плодове и зеленчуци и за захарния памук. Не за даването, а за получаването на оставката на главния прокурор Иван Гешев.

В началото на заседанието в декларация от името на ГЕРБ Десислава Атанасова направи оценка на двете служебни правителства, управлявали България през последните 7 месеца.

"По време на това служебно управление стана ясно, че президентът дълбоко не разбира нито ролята на президентската институция, нито ролята на служебното правителство. Г-н Радев, вашите служебни кабинети сътвориха безпрецендентен хаос във всяка област на обществения живот. Те ескалираха и удължиха политическата криза", каза Атанасова.

За пореден път тя изтъкна, че правителствата са се провалили в справянето с епидемията от коронавирус, в организацията на изборите и с плана за възстановяване.

Веднага след това шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров представи кандидатурата на Кирил Петков за премиер. Той каза, че се надява Петков да основният двигател за промените, които предстоят "за една по-добра България, в която всички искаме да живеем".

"Днес е важен ден да продължим промяната - промяна на мисленето и в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори постигнахме общо споразумение в 120 страници и 18 глави. Заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени, промени в съдебната власт”, каза Кирил Петков.

Кандидатът за премиер посочи и основните приоритети на правителството. Петков се обяви за това да се избегне увеличаването на цената на тока за битови потребители от 1 януари, да се намалят цените и за бизнеса, за диверсификция, за това гръцката връзка да е основен приоритет максимално бързо.

В МС - само със зелен сертификат

Петков каза, че ще продължи политиката на зелените сертификати, за да се справим с епидемията от корнавирус.

 "Моята първа заповед ще бъде всички в администрацията а Министерски съвет да имат зелен серфитикат", каза Петков.

Той се обяви за това, че съдебната реформа трябва да стане факт, защото Иван Гешев не се справя с работата си. И допълни, че прокуратурата не е направила нищо по казуса КТБ.

"Какво да кажем, когато нашите външни партньори ни показват хората, които са на листа "Магнитски", а българската прокуратура мълчи. Тази реформа трябва да стане факт", заяви Петков.

Той си постави за цел 5% икономически растеж и България да стане център за иновации, конкурентноспособност

"Заради корупция не можем да привлечем продуктивните производства", каза Петков.

Той каза още, че България ще бъде конструктивен партньор в ЕС и НАТО и ще търси напредък в отношенията със Сверна Македония.

"Обещавам да съм министър на всички българи. Няма да има разграничение, във всяка община има българи, които се надяват на по-добър начин на живот. Аз ще бъда пръв между равни. Само отборно ние ще можем да постигнем всички тези цели", каза Петков.

И се обърна към опозицията:

"Следете всяка наша стъпка, гледайте всяка наша грешка, управляваме не нашите пари, а парите на българските граждани. Разчитам да сте конструктивни и критични".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че народът е направил своя избор и е възложил тежки задачи.

"Народът поиска промяна, а не подмяна. Ние искаме промяната да се случи. ДПС винаги е апелирало за реформи във всички сектори. Кризите няма да се решат с липса на институции и анти ДПС риторика. Ние ще подкрепим нужните решения за благосъстояние на българските граждани, нормалност в политиката, възстановяването на демокртичните устои в страната, прекратяване на всякакви корупционни практики", каза Карадайъ.

И допълни, че нарушаването на Конституцията и полицейщината ерозират държавността. Карадайъ заяви, че ДПС няма да подкрепи правителството, но ще бъде конструктивна опозиция.

ОТ ГЕРБ затвърдиха недвусмисленото си отношение към оформящото се мнозинство и с изказването на Даниел Митов. Той го обяви за странен политически хибрид - водещата партия обявявала леви цели с десни мерки, друга, че няма ляво, няма дясно, "третата субстанция" казвала, че е антисистемна партия, че "четвъртият елемент" бил социалистическата партия. "Определена група хора ще хулиганства и безчинства", заяви още депутатът от бившата управляваща партия. А опасните заявки за харчене на много пари поставяло под риск членството в еврозоната", допълни.

Според Митов силовите структури остават под контрола на президента Румен Радев. Следователно:

"Има риск да получим президентско правителство, а не правителство на промяната". 

Обещания за зеленчуци

Типично, лидерката на БСП и бъдещ вицепремиер и министър - Корнелия Нинова даде заявка за редица социални мерки, които бъдещото правителство щяло да предприеме. Като: безплатни детски градини и ясли, безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст, безплатни учебници и пр., както и... бълагринът най-сетне да яде български плодове и зеленчуци.

Христо Иванов ("Демократична България") пък призна, че така предложеното коалиционно споразумение факт, предполага по някои теми все още да се дебатира. Но в самото споразумение са заложени механизми не само за дебат, а и за взаимен контрол.

"Влизат 4 партии, които са различни и те ще останат различни", посочи Иванов.

И пак даде заявка какъв ще е приносът на дясната коалиция - в съдебната реформа, околната среда и технологиите - каквито ресори получава ДБ в кабинета.

След което се обърна към стоящия на трибуните главен прокурор, заявявайки:

"Върховенството на закона зависи от това да имаме отчетен главен прокурор, г-н Гешев, а това минава през оставка. Вашата оставка, г-н Гешев. Трябва да я получим".

Йордан Цонев пък отправи своеобразна ретроспекция на минали събития, като посочи, че има усещане за дежа вю - от идването на Бойко Борисов на власт през 2009-а. Припомни с цитати как тогава лидерът на ГЕРБ е обещавал нулева толерантност към корупцията, каквото обещава сега Кирил Петков. Направи паралел и с икономическите показатели в периода 2001-2009 г. и тези с идването на управлението на ГЕРБ - вторите оставили по-висок нетен дълг. Отхвърлянето на постигнатото от предишното управление и ревизии бе още едно от посланията на Цонев. Тоест - нищо не започва и не свършва с всяко ново управление.

"Дянков говореше за над 2 милиарда необезпечени договори и забележете къде - в пърната агенция, разбира се. Страшно много съвпадения...", върна часовника към кабинета "Борисов 1" Цонев. 

И на финала, както обикновено, засегна любимата за Движението тема: "Задкулисието. Да го кажем пак - то представлява кръгът "Капитал", Иво Прокопиев, Иван Кръстев". А брънката с казаното до момента от него? ГЕРБ била техен проект "по техни собствени признания, не го казваме ние".

"Не е възможно западноевропейски политик да наруши Конституцията и законите и да остане в политиката. Не може полиитк да изпозлва език на омразата. Със сигурност знаете, че на много западни езици "карай да върви" и "голяма работа" са непреводими.

Това каза Радомир Чолаков (ГЕРБ). Той се обърна към Петков припомяйки му, че е учил в чужбина.

"Аз имам чувството че вие не си давате сметка за реалността. Изборът на редовно раивтелство не решава политичекста криза.  Не може да се решат проблемите с ентусиазъм, а с усилия от цялото българско общество.

Нито грам от българсата енергия не трябва да отива в конфронтация, реваншизъм. Това правителство няма мандат за дълбоки реформи. Единственият ви изход е да включите в промените и опозицията.

Това няма да стане с обиди. Докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи вие няма да можете да разчитате на нашата подкрепа", каза и Тома Биков (ГЕРБ).

Аха дебатът да бъде обявен за прикючен, когато думата поиска бившият вицепремиер на ГЕРБ Томислав Дончев. За да даде няколко съвета на ПП и коалицията, която създава. 

"Ако ме подозирате, че политическият ми интерес минава през вашия неуспех, нека първо да припомня, че съм български гражданин и искам добри решения", започна той и допълни, че обещава да помага - да посочва грешките, да зарежда управляващите с максимална доза реализъм, за да не късат връзката с реалността. Но допълни:

"Това не е коалиция, която се базира на разходни цели и приоритети. Няма идеологически сходства, а напротив - антагонизъм. Ако има спояващ елемент, това е омразата. Просто всички вие не харесвате някой тук".

Дончев бил и "притеснен от желанието българската държава да се преоснове за 4-ти път". С ирония отбеляза и че в момента коалицията обещавала всичко на всички, но поне този път липсвала амбицията за македонски космонавт (по Слави Трифонов). "Ще управлявате сложна коалиция, ще има конфронтации и това е нормално. Ако имате слаби министри, те няма да бъдат проблем на партиите, които са ги излъчили, а на вас", допълни още. И заяви в заключение:

"Когато всички мислят по един и същи начин, това е сигурна гаранция, че някой не мисли".

Репликата за обединението около омразата обаче предизвика ПП и млад депутат влезе в задочен спор с Дончев:

- Омразата не е порок, но това не е единственото нещо, което ни обединява. Обединява ни да продължим промяната в друга посока.

- Не знам дали омразата е порок. Големият проблем с омразата е, че не е цел, а липсата на цел не може да породи нищо, може да породи само омраза.

Намеси се и Асен Василев:

"В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма. Различни партии са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тази програма. Четири много различни партии загърбиха различията и потърсиха общото.

Да изградим страна, която е по първите места във всяка една област и държава, с която сички ние да се гордеем. Това е общто на тази коалиция. Ако то не ви харесва - не гласувайте за нея", каза той.

Със започването на гласуването от ГЕРБ се възползваха от процедурата по отрицателен вот, за да се изреди голямата част от парламентарната трибуна да критикува оформящата се коалиция. Чуха се обвинения като "днес затвори сергията за захарен памук", как промяната идвала с "червени влъхви като Бойко Рашков и млади червени надежди като Корнелия Нинова", че само кабинетът на Луканов е бил по-раздут от така предлагания състав на Министерския съвет, че комунистите пак идват на власт и "всяка крива линия, която е успоредна на партийната, е правилна". Припомнено бе и обвинението на "Има такъв народ", че Асен Василев е крадец на интелектуална собственост.