"Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и съответно достойнство на нашия народ. Твоят инат пречи планът за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо“.

Това своеобразно обръщение към главния прокурор Иван Гешев направи при встъпването си в длъжност като министър на правосъдието Надежда Йорданова, цитирана от "Лекс".

Тя заяви, че поема Министерството на правосъдието от добри ръце и екип, който през последните месеци е работил активно „за общата посока, в която вървим“.

Клуб Z напомня, че в четвъртък вероятно предстои Йорданова да председателства първия си Пленум на ВСС, макар че засега дневният ред е подписан от Боян Магдалинчев. 

„Искам да покажем приемственост и да надградим направеното. Поемам поста на министър с решителност, вяра и мъничко оптимизъм. Имаме да свършим много задачи, така щото в нашето общество хората вече да усещат, че има справедливост“, заяви Надежда Йорданова.

Тя за пореден път изтъкна, че най-важното за нея и екипа ѝ ще бъде човекът да е в центъра на правосъдието.

„А не правосъдието да се използва като извинение и инструмент за борба между клики – от една страна управляващите и заедно с тях тези, които искат да си укрият корупционните практики“, каза Йорданова, цитирана от правния сайт.

Тя съобщи, че едно от първите решителни неща, които ще направи, е да продължи да настоява „главният прокурор да понесе отговорност, да подаде оставка или да бъдат приложени спрямо него другите механизми на закона“.

И тогава се обърна към Иван Гешев с цитираните думи, че инатът му струва пари и достойнство.

Надежда Йорданова обяви, че ще продължи двете процедури по отношение на главния прокурор, започнати от двамата служебни министри на правосъдието. Първата – за отстраняването на Иван Гешев на практика не мина, тъй като Висшия съдебен съвет прие, че министърът няма право да иска освобождаването на главния прокурор. Това доведе до сезирането на Конституционния съд, който обаче все още не се е произнесъл.

Втората процедура е дисциплинарка, която беше внесена миналата седмица вече от Иван Демерджиев и предстои да бъде обсъдена от Прокурорската колегия на ВСС. Бяха поискани и наказания за трима прокурори от спецпрокуратурата.

„Несъмнено ще продължа процедурите и ще настоявам за максимално експедитивно решаване. Няма да отстъпя на крачка  встрани или назад от постигнатото“, заяви Надежда Йорданова.

Министърът на правосъдието очерта и какво следва от тук нататък:

„Законодателни изменения с бързо темпо и с крайна цел конституционна реформа. Законопроектите са в много напреднал стадий“, каза тя и посочи, че за промените за КПКОНПИ и в Закона за съдебната власт се изчистват детайли.

„Става въпрос за съвсем кратко време, когато ще бъдат представени за дебат в обществото“, каза тя.

Отсега е ясно, че единият от законите "в много напреднал стадий" вероятно е за закриване на специализираните две прокуратура и две съдилища.

Тя каза, че приоритет ще ѝ бъде програмното бюджетиране в съдебната власт, защото то води до прозрачност и ефективност.