Служебната министърка на икономиката Даниела Везиева се е опитала да убеди колегите си от правителството да предложат на президента да даде орден "Стара планина" на бизнесмена Николай Вълканов, но четирима други министри остро са възразили и точката е била оттеглена.

Това се е случило по спешност на последното правителствено заседание на кабинета на Стефан Янев в неделя, 12 декември, сочи стенограмата от сбирката.

Идеята е на Кирил Домусчиев

"Предложението за награждаване на проф. Вълканов с орден „Стара планина“ е инициирано от председателя на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по повод неговата 70-годишнина", казва Даниела Везиева.  

Председател на въпросната организация е Кирил Домусчиев. 

Везиева изтъква, че Вълканов е български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешно развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование.

Христо Алексиев: Ролята на Вълканов не е еднозначна

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев скача първи и заявява, че няма да подкрепи решението нито по същество, нито заради спешността, с която се вкарва.

"Понеже днес сме на извънредно заседание, предполагам, че трябва да гласуваме важни точки, но аз виждам, че самото предложение за издаване на указ за орден „Стара планина“ първа степен е от 2020 година, което не знам колко е актуално. Поради това искам да се отбележи в протокола, че аз бих гласувал „Въздържал се“ по тази точка, защото тук говорим за орден „Стара планина“ първа степен, аз не мисля, че ролята е толкова нееднозначна на господин Вълканов. Откровено си казвам мнението, така че бройте моят глас „Въздържал се“, казва той.

Кое е спешното? Съгласието на президентството

Оказва се, че предложението за награждаване на Николай Вълканов е било направено  наистина през 2020 г.  Кое тогава е спешното?

Пояснява служебният премиер Стефан Янев:

"Всъщност, отговорът на въпроса защо предложението е от 2020 година не е защо е спешно, а защото съгласуването от Президентството е дошло преди една седмица. Това е отговорът.

Всички го видяхме. В случая, ако говорим за протокола, гласуване нямаме, така че не се отчитат гласовете. Или го приемаме с единодушие, или не го приемаме"

Минеков, Денков и Стоев са против

"Не разбирам защо трябва да се бърза с това предложение, нека да си мине по редовния ред", включва се министър на образованието Николай Денков, който продължава на същия пост и в редовния кабинет.

"Аз предлагам да се отложи за следващо заседание", казва бившият служебен външен министър Светлан Стоев.

"Категорично не одобрявам това решение", заявява бившият служебен министър на културата Велислав Минеков.

И премиерът Стефан Янев оттегля точката. 

Кой е Николай Вълканов

Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов е професор от Международната научна академия (МАНЕБ), Санкт Петербург, Русия, и е почетен професор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски”, гр. София. 

В началото на своята кариера, от 1986 г. до 1991 г.,  проф. Вълканов заема длъжността директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство. От 1991 г. професионалния му живот се свързва с „Минстрой Холдинг” АД, където понастоящем е Председател на Съвета на Директорите. От 2002 г. е Председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград” АД, а от 2012 г. – Председател на Надзорния съвет и на „Горубсо Мадан” АД. 

Заместник-председател е на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (2014-2017).

Заместник-председател е на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите в България.

Член е на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.          

Председател е на Настоятелството на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”, гр. София.

Член е на Президиума на Световния минен конгрес.

Член е на Президиума на Международната маркшайдерска организация.

Председател е на Български маркшайдерски съюз.

Избран е за председател на Управителния съвет и на Българска минно-геоложка камара след гласуване на членовете на БМГК по време на редовното годишно Общо събрание на Камарата, проведено на 27.04.2017 г.