Четирима български евродепутати от три политически групи в Европейския парламент участват в изготвянето на проекторезолюция, посветена на преследването на правозащитната руска организация "Мемориал“.

Това установи проверка на Клуб Z.

Темата ще бъде дебатирана в пленарна зала утре сутринта. По обед ще бъдат гласувани измененията, а следобед - окончателният вариант.

Преди месец Главната прокуратура в Русия поиска ликвидирането на Общество „Мемориал“. То започна с проучване на сталинските репресии и помогна за реабилитирането на милиони невинни жертви. Сред тях има стотици, ако не и хиляди българи. При това много от тях са политемигранти и убедени комунисти.

След това организацията, чийто първи председател бе академик Андрей Сахаров, разшири изследванията си върху целия съветски период от 1917 до 1991 г.

През последните години правозащитните движения в Русия бяха взети на мушка. Много от тях, включително „Мемориал“, бяха обявени за чужди агенти. Към обществото, изследващо сталинските престъпления, бяха отправени обвинения в подкрепа на екстремизма и тероризма. Като за капак президентът Владимир Путин обвини организацията, че смята за репресирани осъдени колаборационисти на германските окупатори по време на Втората световна война.

Слушанията по делото на „Мемориал“ са насрочени за 28 декември.

Предложенията за резолюция

Андрей Ковачев и Ева Майдел (ГЕРБ) са сред авторите на текст, внесен от група евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП). Тя е първа политическа сила в Парламента.

„В опитите си да унищожи „Мемориал“ президентът Путин следва политиката на ревизионизъм и възхвала на тиранията на Сталин от страна на Кремъл и по този начин води война срещу либералните свободи и отвореното общество в Русия“, се казва във внесения от тази група текст.

Илхан Кючюк (ДПС) има участие в текста на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той гласи:

„Гоненията срещу „Мемориал“ са част от по-широката политика на исторически ревизионизъм и прослава на сталинизма, което умишлено изкривява историята и изиства образа на сталинския тоталитарен режим, чиито политически репресии, депортации, ГУЛАГ и предизвикания от него глад доведе до милиони жертви. (...)

ЕП осъжда политиката на исторически ревизионизъм и прослава на сталинизма, насърчавани от Кремъл, подчертава, че почитта към жертвите на тоталитарните и авторитарните режими и признаването и повишаването на осведомеността за престъпленията, извършени от комунистическата, нацистката и други диктатури са от жизнено значение за единството на Европа и за засилването на устойчивостта срещу съвременните заплахи за демокрацията, най-вече сред младите поколения."

Ангел Джамбазки (ВМРО) участва в изработването на текста на групата Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

„ЕП е силно обезпокоен, че одобрението на Йосиф Сталин сред руското население достигна най-високото си ниво по време на епохата на Владимир Путин, като 70 на сто от обществото смятат, че Сталин е играл положителна роля в руската история; отбелязва, че това е пряк ефект от путинската политика на „сталинизация на масовото съзнание“ и репресиите срещу независимите историци; призовава ЕС да поиска съветските архиви да бъдат отворени и подробностите са геноцида на сталинистите срещу руснаците и други народи от СССР да станат публични.

Парламентът е напълно наясно за усилията на Кремъл в Русия и някои бивши съветски републики, най-вече Грузия, Сталин да бъде обрисуван като герой и символ на успехите на СССР във Втората световна война и мощта му по време на войната; решително осъжда такива кампании и призовава Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), Европейския фонд за демокрация и други институции да отделят сериозно внимание и финансови средства за противопоставяне на този фалшив наратив“, заявяват консерваторите.

Депутати от БСП не са се занимавали с проекторезолюцията за „Мемориал“. Най-малкото не е отбелязано името на нито един от тях.

Изявление в защита на организацията обаче разпространи Прогресивният алианс на социалистите и емократите (СиД). Това е втората по големина политическа група в ЕП. Част от нея е и делегацията на БСП.

„Репресиите срещу „Мемориал“ не са само битка срещу независимото сдружаване, те са борба с историята и истината“, заявява португалецът Педру Маркеш, зам.-председател на СиД.

Шведската социалдемократка Евин Инджир настоява Москва да отмени закона за чуждестранните агенти.

Провалената резолюция за депортираните българи

Евродепутати са провалили досега три опита за резолюция, посветена на депортациите на различните народи в СССР по времето на Сталин, включително на българите.

Това заяви пред Клуб Z Андрей Ковачев.

Идеята за резолюцията била на ЕНП. В нея щели да бъдат вкарани и депортираните по време и след Втората световна война кримски и таврийски българи, населяващи днешна Украйна.

„За голямо съжаление, провалът се дължи на колеги от групите на социалистите, либералите и крайната левица. Трябва обаче да кажа, че тримата български либерали (евродепутатите от ДПС – б.р.) подкрепиха идеята“, каза Ковачев.

Депортираните от сталинския режим българи са над 15 000, поясни за Клуб Z Владимир Калоянов. Той е доктор по история и автор на книгата „Цената на българщината в Таврия (1917-1944 г.)“.

Това са 12 500 българи от Крим. Те са депортирани през 1944 г.

3000 таврийски българи са се преселили в България през 1943 г. След края на войната те са върнати насила в СССР и също депортирани, уточни Калоянов. Самият той е роден в днешна Украйна и е потомък на таврийски българи.