Не може да се твърди, че България е заплаха за ЕС заради ниския процент ваксинирани срещу COVID-19.

Това мнение изказа в отговор на журналистически въпрос Румен Радев в Брюксел преди началото на Европейския съвет.

„Знаете, че пандемията е много динамична като разпространение в различните страни. И трудно се установяват единни стандарти в Европа, особено по време на движение. Знаете, че България прави всичко възможно", каза той.

Държавният глава призна, че сме последни по ваксинация, но изтъкна, че доскорошното служебно правителство е създало условия за ваксиниране на всички желаещи. И допълни, че България е успяла да пречупи пандемията, без да затваря. Иначе щяло да има катастрофални последици а бизнеса, образованието и други сфери. "Пречупването" на пандемията включва и факта, че сме държавата с най-висока смъртност на континента.

Най-важният въпрос за всички европейци е всеобхватната енергийна криза, допълни Радев.

„Въпросът за „зеления“ преход за България е изключително важен, ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на Зеления пакт“, посочи той.

Президентът поясни, че засега се предвижда ядрената енергия да бъде призната от ЕС за „зелена“ само временно. А това не е в интерес на инвеститорите, защото тази енергия е свързана с дългосрочно планиране и инвестиции. Това ще бъде борбата в Европейския съвет.

„Франция води тази борба активно, с подкрепата на редица държави, сред които и България. Имаме общи цели - признаването на ядрената енергия и природния газ като „зелени“ е важно, защото ще има ефект върху екологията, голям обществен и икономически ефект. Мисля, че това е бъдещето, и България няма да отстъпи от тези позиции“, добави държавният глава.

Той отбеляза по повод снощното заседание „ЕС-Източно партньорство“, че много европейски лидери са подкрепили виждането за диалог с Москва, за да спадне сегашното напрежение. В случая се получава така, че сигурността на Европа се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог, добави Радев, като цитира мнението на своя френски колега Еманюел Макрон.

„Трябва да търсим диалога и да поставим ясно нашите европейски изисквания, които да гарантират нашата сигурност“, обобщи президентът.