Лидерите на Франция, Германия и Украйна се обявиха вчера за възобновяване на преговорите с Русия, като същевременно поддържат натиска, целящ Москва да спре това, което според Запада може да е подготовка за ново нападение срещу Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли в кулоарите на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС в Брюксел, за да потърсят начин за рестартиране на преговорите по линия на "нормандската четворка", която включва освен техните страни и Русия. Тримата лидери потвърдили, че държат на този преговорен формат, целящ намиране на трайно решение на конфликта и запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщиха от Елисейския дворец.

В момента Украйна е основната зона на конфликт между Русия и Запада. Според САЩ Русия е струпала повече от 100 000 войници по украинските граници, вероятно в подготовка за инвазия. Москва твърди, че действията й са чисто отбранителни, отбелязва ДПА.

"Всяко нарушение на териториалната цялост (на Украйна) ще има висока цена и ние ще заемем единна позиция с нашите европейски партньори и трансатлантически съюзници", подчерта в Берлин новият германския канцлер, преди да замине за Брюксел за първата си среща на върха на ЕС, откакто зае поста.

Той добави, че все още се стреми към конструктивен диалог с Русия.

Украинският президент изрази готовност за преговори с Кремъл във всякакъв формат. В същото време той призова за силни западни санкции срещу Москва, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация на ситуацията.

Руското министерство на външните работи отправи в "Туитър" призив към Запада и Украйна да приложат мирните споразумения от 2014 и 2015 г., които предвиждат размяна на затворници, помощи и изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия.

Отношенията между Русия и Германия междувременно достигнаха едно от най-ниските си равнища, след като германски съд прие, че руската държава е разпоредила убийството на етнически чеченец в Берлин преди две години и постанови доживотна присъда на извършилия го руски агент.

Посланикът на Русия в Германия беше извикан в министерството на външните работи, за да бъде уведомен, че двама руски дипломати ще бъдат обявени за персона нон грата.

Украинският президент изрази надежда в пост в "Туитър" да получи подкрепата на Франция в противодействието на руската "хибридна агресия" в Европа. Париж ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година.

Зеленски покани новия германски канцлер да посети Украйна и изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството между Киев и Берлин в областта на енергетиката, сигурността и отбраната - прикрит намек за разногласията между двете страни по въпроса за руския проект за газопровод до Германия "Северен поток 2", както и за доставките на оръжия за Украйна.

След това Зеленски участва в срещата на върха на Източното партньорство. Украйна и две други страни от тази група бивши съветски републики по източните граници на ЕС - Грузия и Молдова, искат да започнат преговори за членство в съюза. Засега обаче те ще получат само уверения в подкрепа срещу всяка бъдеща руска агресия, отбелязва Ройтерс.

"Нашата цел е пълноправно членство в ЕС", подчерта украинският президент след разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.