Продължават коментарите за незапомнено драматичния край на сезона във Формула 1. Дори и след като стана ясно, че "Мерцедес" няма да обжалва в съда спорните решения на рейс контрола в последните обиколки, което прави Макс Верстапен със сигурност световен шампион.

Снощи нидерландецът получи отличието за №1 на гала в Париж. Там бе и шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер, но липсваха Тото Волф и Люис Хамилтън. "Мерцедес" бе представен от техническия си директор Джеймс Алисън, който взе трофея за първото място при конструкторите - осми пореден.

Босът на "Мерцедес" Тото Волф за първи път говори пред медиите след трилъра в Абу Даби - малко, след като тимът разпространи позиция, в която заяви, че няма да стига до съд. Но даде да се разбере, че е недоволен от състезателния директор Майкъл Маси и ФИА.

Австриецът подсили спекулациите за бъдещето на Хамилтън с думите, че не може да гарантира участието му във Формула 1 през следващия сезон. Макар Люис да има договор за още две години, се говори, че той може да сложи край на кариерата си.

"Той е състезател и сърцето му може да го кара да продължи, рече Волф. - Люис е в пика си. Но от друга страна всички ние трябва да преодолеем тази огромна болка, която ни се стовари. Всеки ден разговаряме. За момента не дискутираме бъдещето му. Всеки от нас по своя си начин се бори с чувствата, които изпитва. Просто трябва да дам максимума, за да му помогна да надмогне случилото се и да се завърне достатъчно силен и с вяра в справедливостта във вземането на решения в нашия спорт. Сега казусът се състои във всичко това."

По повод изявлението на ФИА, в което организацията на практика призна за грешни решения от страна на Майкъл Маси в края на Гран При на ОАЕ, "опетнили имиджа на Формула 1", Волф добави, че ще "държи сметка" на федерацията. Същевременно той вярва, че всички участници в процеса могат да стигнат до изработване на правила, в които отсъжданията да са справедливи.

"ФИА дори не може да си напише домашното, все пак запази атакуваща позиция Волф. - Има разлика в това да си прав и да получиш правосъдие. Ще отнеме време преди да осмислим какво се случи в неделя. Не мисля, че някога ще успеем да го преживеем. Това е невъзможно. Не и за пилота ни."

Все пак Тото Волф отдаде дължимото на Макс Верстапен и "Ред Бул", поздравени за титлата и в декларацията.

"Ситуацията няма нищо общо с Макс. Той е заслужен шампион, карането му беше изключително, а "Ред Бул" е страхотен опонент. Аз имам огромен респект към хората, които работят там. Казусът няма нищо общо с тях. Ние не можем да продължим в спорт, който се е превърнал нещо, водено от идеята за шоубизнес. Така не може. Правилата трябва да се прилагат еднакво и последователно, а не избирателно и с идеята да е забавно. Правилата трябва да се изчистят преди началото на следващия сезон, за да е ясно на всички какво могат и какво не могат", завърши босът.

Макс Верстапен коментира Люис Хамилтън в Париж. Детронираният шампион го поздрави след края на състезанието в Абу Даби. Направи го и пред медиите, а след това не е правил изявления.

Той получи рицарско звание от принц Чарлз в родината си, след което излезе в почивка без да каже категорично дали ще кара и през 2022 г. Все пак повечето специалисти и анализатори на Острова очакват, че 7-кратният световен шампион ще продължи.

"Мога да разбера неговото положение - първите няколко дни след последното състезание не се чувстваш щастлив, рече новият №1 във Формула 1. - Но също така човек трябва да си дава сметка, че това е състезание и подобни неща се случват. Той просто трябва да погледне назад и да види какво е постигнал дотук. Това би трябвало да му дава много позитивизъм и да го кара да продължи, защото той иска да постигне осма титла и със сигурност е способен да я вземе догодина. Не виждам причина да се откаже точно сега."

"Не се чувствам зле заради него, но мога да разбера, че е много болезнено след такъв край. В същото време той също стана шампион по този начин", каза още Макс.

Вече бившият шеф на ФИА Жан Тод заяви, че "Верстапен е получил това, което заслужава". Той критикува медиите, че се фокусират върху последната обиколка в ОАЕ, а забравят малшанса, който е имал в Англия, Азербайджан и Унгария. Тод отказа да отговори дали Хамилтън и Волф ще бъдат наказани за неявяването им на награждаването. Трябва да празнуваме, а не да мислим за такива неща.

Нека бъдем над тях, заключи французинът, който по-късно бе сменен от Мохамед бин Сюлейман от ОАЕ. Новият шеф е на 60 г. и е бивш рали пилот. Той спечели вота в конкуренция с британския адвокат Греъм Стокър. Последният бе заместник на Тод от 2009 г. насам.