Бразилия и Аржентина се включват в следващото издание на европейския турнир Лига на нациите през 2024 г., обяви вицепрезидентът на УЕФА Збигнев Бониек в интервю за Meczyki в родината си. И няма да са само те от Южна Америка.

Така надпреварата практически става световна. Ето я поредната глава в тихата война между ФИФА и УЕФА, която се води от години на няколко фронта. В началото на пандемията проекти бяха замразени, но тази година се лансират нови.

Наскоро ФИФА представи проект Световното да се провежда на всеки две години вместо на четири. Най-големият отпор дойде от "най-футболните" континенти - Европа и Латинска Америка. И тази седмица - малко преди решението за Мондиалите, последва анонсиране на идеята за Лигата на нациите, целта на която е да събере най-големите сили на любимата игра.

УЕФА и КОНМЕБОЛ са подписали нов меморандум за сътрудничество, в който са отбелязани няколко проекта. Нещо повече - те отварят офис в Лондон.

А първата реализация трябва да бъде осъществена на 1 юни догодина - на стадион в британската столица, когато ще се сблъскат континенталните шампиони Италия и Аржентина. Мачът вече е наричан "Финалисима".

"Това е последното издание на Лигата на нациите в този формат, рече Бонек след жребия за турнира през 2022-2023 г. по-рано тази седмица. - Имахме среща с КОНМЕБОЛ, от 2024 г. нейните отбори влизат в нашия турнир. Какъв ще е форматът още не знаем, работим върху това. Знаете, че има рестрикции в календара за мачове между националните отбори, така възможностите не са много."

Ясно е, че двубоите ще се играят само в Европа, тъй като най-добрите бразилци и аржентинци си вадят хляба тук. Така поне ще се спестят разходи и време за път.

Според Бониек двата най-силни отбора в Южна Америка, заедно с Колумбия, Чили, Перу и Уругвай, ще влязат Дивизия А, където са Испания, Германия, Англия, Франция , Италия, Белгия, Нидерландия, Португалия и т.н.

А Боливия, Еквадор, Парагвай и Венецуела - в Дивизия В.

Интересно каква ще е структурата, тъй като в ЛН има по 16 отбора в дивизия. Сега излиза, че в първата ще са 22, а във втората - 20.

Пред агенция "Ройтерс" говорител на УЕФА заяви, че се работи по редица проекти с КОНМЕБОЛ, включително и по този, но още нищо не е финализирано и съответно няма взето решение.

Същевременно ФИФА продължава да настоява за Световно на всеки две години. Босът на федерацията Джани Инфантино заяви наскоро, че "някои се страхуват от промени" - по повод отпора в Европа и Америка - от конфедерациите, националните федерации, клубни отбори, специалисти...

Преди два дни на сайта на УЕФА се появи материал с данни за изледване на консултантската компания Oliver & Ohlbaum, според което Световно на всеки две години ще доведе до лоши икономически последици. Загуби, а не печалба за участниците. Там се твърди, че ако предложението мине, европейските държави ще понесат пасиви в размер на 2,5-3 милиарда евро в рамките на 4 години.

В същото време и ФИФА иска да въдеде глобална Лига на нациите. Преди пандемията тя лансира идея за разширен вариант на Световно клубно първенство всяко лято. 

Рингът е свободен. В последните години ФИФА и УЕФА само веднъж си стиснаха ръцете публично - през пролетта, когато трябваше да се реагира на проекта Европейска Суперлига.