На 1 януари 2022 година еврото навършва 20 години. Вече две десетилетия в повечето страни в ЕС се разплащат с него и има вече цяло едно поколение, което не познава друга национална валута.

Еврото тръгна с общ старт, но Германия пусна така наречените „стартери“ – пакетчета с монети на стойност 20 марки, още на 17 декември. Точно в полунощ тогавашният президент на германската Бундесбанк Ернст Велтеке удари церемониално специален гонг, за да отбележи началото на раздаването на стартовите комплекти на площада на борсата във Франкфурт. Тези малки найлонови торбички съдържаха 20 монети на стойност 10,23 евро - равностойността на 20,01 германски марки.

Разликата от един пфениг беше поета от държавната хазна. Германците изкупиха пакетите и това се оказа и доста успешна първа евро-сделка на националната банка. Тя успя да събере 53,5 милиона евро от тези комплекти. Целта обаче не бе печалба, а възможност германците да свикнат да използват новите пари. Стартовите комплекти бяха популярен подарък по Коледа 2001 г.

Въпреки това отказът от германската марка не беше лесен.

От 1 януари 2002 г. 320 милиона души в еврозоната в дванадесетте й страни-членки по онова време вече можеха да пазаруват само с новите пари. Президентът на Бундесбанк Велтеке заяви тогава:

„Проведохме много дискусии за това какво може да се обърка и се подготвихме за фалове. От друга страна, разбира се, изпитвахме и малко меланхолия, защото това бе краят на марката“.

Малцина германци обаче се довериха веднага на новата валута и се оплакваха от тайно вдигане на цените. Въпреки това думите на тогавашния финансов министър на Германия Ханс Айхел се оказаха правдиви. Той неуморно обясняваше какви са предимствата на еврото.

„То прави пътуването по-евтино, защото отпадат таксите за обмяна. Всичко става по-бързо и лесно. Търговията се улеснява и отпадат значителни суми, които се поглъщат от разликата в курсовете на различните валути“.

Преминаването към еврото беше и огромно логистично предизвикателство. В полунощ на 1 януари 2002 година банкоматите трябваше да бъдат заредени с новите пари. В крайна сметка разпространението му стана сравнително бързо. Докато в края на декември 2001 г. в обращение в Германия все още бяха 162 млрд. марки, в края на януари тази сума спадна до 50 млрд.

Преди месец Бундесбанк публикува данни за марките, които все още не са обменени 20 години по-късно. Хората все още държат по шкафове, сейфове или чанти 12,4 млрд. марки. Голяма част от тях едва ли ще бъдат обменени, тъй като от една страна част от тези пари са колекционерски предмети, а от друга, някои от тях могат да бъдат открити в чужбина, тъй като германската марка е била използвана като резервна валута в някои страни.

Но от време на време хората намират и съвсем случайно големи суми забравени германски марки. Като малко по-рано тази година едно сдружение за защита на животните, което получило дарение скрин от наскоро починал пенсионер. Когато го разглобяват, служителите на асоциацията откриват в него 27 700 марки или 14 163 евро. 

Германия е една от шестте страни в еврозоната, които са разрешили обмяната на марки в евро без ограничение в срока. 

През тази година над 40 милиона марки бяха обменени в евро. 

Обменният курс остава непроменен: получавате едно евро за 1,95583 D-марки.