Омикрон вече е в България, а потвърждението за това се очаква до дни.

Това обяви здравният съветник на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова пред бТВ.

Очакват се окончателните данни за Омикрон у нас. "Околните страни вече докладваха за това и няма как България да остане извън", посочи Аргирова. По думите й към момента има данни за близо 20 случая на новия вариант на коронавируса у нас, като при всички тях става въпрос за влезли от чужбина лица.

Според Аргирова трябва да се затегне контролът по спазването на мерките, в т.ч. да се проверява дали карантинираните си стоят у дома. Трябва да се проследи и пътят на пристигащите в страната, къде прекарват първите часове след влизането.

"Мерките трябва да се затегнат. Но в момента са достатъчно затегнати, ако се изпълняват правилно може да се намали влизането в страната на Омикрон. На книга се спазват, но на практика не винаги се спазват", посочи съветничката на премиера.

Дали ще се въведат нови мерки, на този етап тя не можа да посочи.

Аргирова предвижда и, че четвъртата и петата вълна на коронавируса ще се застъпят - през януари. По същото време ще върлува и сезонният грип, чийто пик се чака в края на следващия месец.

На въпрос как може да се намали високата смъртност, проф. Аргирова отвърна: чрез ваксинация и чрез поставяне на бустерна доза.

Тя посочи, че по отношение на ваксинацията са допуснати множество грешки: "нямаше истинска кампания", имало е и "противоречиви сведения".

Няма да се ваксинираме на шест месеца, а на година, прогнозира още проф. Радка Аргирова.