Министерството на външните работи изненадващо и, естествено, със закъснение от четири дни, публикува реакция по повод руския филм "Една вяра, един език", който предизвиква вълна от възмущение в социалните мрежи.

В лентата Македония се определя като "родина на кирилицата". Във филма е описано създаването на азбуката и разпространението на църковнославянските книги, но напълно е игнорирана ролята на българската държава.

МВнР нарича филма "провокация" и дори авторитетно заявява, че той не е издържан научно. Ето и цялата реакция:

"Във връзка с обществения интерес около руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно.

Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни.

Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография."

Още на 27 декември руското посолство в София заяви, че филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България.

По-рано същия ден фондация "Македония" поиска извинения от говорителя на руското МВнР Мария Захарова за филма.

Три дни по-късно, явно успокоени, че няма да обидят официална Москва, и българското МВнР се "престраши" да обяви позиция.