Никога не е имало по-голяма необходимост от работата на "Мемориал".

Това се казва в съвместно изявление на ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Великобритания. То бе разпространено в новогодишната нощ от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Повод са двете съдебни решения в Русия за ликвидирането на "Международен мемориал" и Правозащитния център "Мемориал". Двете организации проучват репресиите в СССР, най-вече сталинския терор. Благодарение на тях са идентифицирани и реабилитирани стотици, ако не и хиляди българи, жертви на сталинизма.

"В продължение на над три деседителия "Мемориал" итраеше уникална роля в документирането на исторически престъпления и възстановяването за идните поколения на паметта на десетките милиони жертви на политическите репресии в страната.

"Мемориал" се бореше неуморно и за защитата на човешките права в Русия, като разкриваше възмуттелни техни нарушения, включително в Северен Кавказ, и водеше списък с лица, които смята за политзатворници. Твърденията на руските власти, че принципната и мирна дейност на ПЦ "Мемориал" "оправдава екстремиза и тероризма", са неприемливи", гласи изявлението.

Репресиите срещу организацията още повече подкопават международната репутация на Русия.

Петте страни призовават Москва да спазва международните си ангажименти. Те отново осъждат закона за чуждестранните агенти.