Градски съд в Москва постанови днес ликвидирането на Правозащитния център "Мемориал" - част от едноименната организация, проучваща престъпленията на сталинския режим.

Вчера руският Върховен съд нареди да бъде ликвидиран "Международен мемориал", известен още като Общество "Мемориал".

Това е краят на най-знаменитата правозащитна организация. Тя е създадена през 1989 г. по времето на Михаил Горбачов и първи неин председател е легендарният дисидент акад. Андрей Сахаров. В ръководството й са участвали учените Рой Медведев и Юрий Афанасиев, писателят Алес Адаович, поетът Евгений Евтушенко и други известни хора.

"Мемориал" помогна за идентифицирането и реабилитирането на стотици, ако не и хиляди българи, разстреляни по времето на сталинския терор.

Край на перестройката

Ликвидирането на "Мемориал" според дипломати е краят на започнатите от него гласност и перестройка.

Сред причините за ликвидирането на Правозащитния център (ПЦ) "Мемориал" е... нарушаване на правата на гражданите. Нарушаването се състояло в това, че организацията осъществявала по непрозрачен начин дейността си, не предоставяла в отчетите си пълни сведения за своите приходи и разходи. Това пречело и на контрола върхунея.

Правозащитниците бяха обвинени, че получавали пари от Норвегия, Великобритания, Нидерландия и други страни. Организацията е обявена за чуждестранен агент през 2015 г.

Според прокурорите Дмитрий Сухоруков и Анастасия Аверянова ПЦ "Мемориал" подкрепял протестни акции, насочени срещу дестабилизирането на руското правителство. А изготвените от него списъци с политзатворници целели създаването на негативно отношение към съдебната система в страната.

Друг грях на правозащитния център е, че оказвал отрицателно влияние върху духовното и нравственото развитие на непълнотелетните.

Същевременно липсата на маркировката "чужд агент" в материалите на ПЦ можело да вкара хората в "състояние на депресия".

Взетото днес решение бе повече от очаквано, особено след вчерашното постановление за ликвидирането на "Международен мемориал". То може да бъде обжалвано пред апелативен съд. Едва ли обаче тази инстанция ще реши нещо различно, убедени са наблюдатели и дипломати.

"Не очакваме друго решение нито от апелативния, нито от върховния съд. Знаем, убедени сме, че ще ни ликвидират окончателно. Но докато това не се случи, ще продължим да работим", заяви спецално за Клуб Z от Москва Александър Черкасов - председател на Съвета на ПЦ "Мемориал".

Потъване с вдигнат флаг

"Изключително важно е дали корабът отива на дъното с вдигнат фраг или доброволно го спуска. "Мемориал" отива на дъното с вдигнат флаг - той няма да бъде спуснат"

Това заяви пред съда адвокатът Иля Новиков, представляващ ПЦ "Мемориал".

Днешното решение е трето срещу "Мемориал" за три дни. На 27 декември пресъдата на историка Юрий Дмитриев, разкрил масови гробове от разстрелите през 1937-1938 г., бе увеличена на 15 г. трудов лагер. Дмитриев е председател на филиала на организацията в автономната република Карелия.

ЕС и САЩ осъдиха разправата

ЕС и САЩ осъдиха ликвидирането на "Мемориал".

Организацията играе важна роля в съхраняването на паметта за политическите репресии и нарушенията на човешките права, написа в туитър Жозеп Борел - върховен представител на ЕС за външната политика.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призова Москва да прекрати преследването на неправителствените правозащитни организации.