Руският Върховен съд нареди днес ликвидирането на "Международен мемориал" - организацията, изучаваща сталинския терор и изобщо репресиите в СССР.

Така бе удовлетворено искането на Главната прокуратура, отправено през ноември.

Утре ще се гледа искането за ликвидиране на Правозащитния център "Мемориал".

Заедно с "Международен мемориал", известен още като Общество "Мемориал", ВС постанови закриването и на регионалните му структури в Русия.

 

Обвиненията

По време на изслушванията прокурорът Алексей Жафяров обвини "Мемориал", че първоначално бил създаден в името на паметта на жертвите, но с течение на времето организацията променила направлението на работата си и "вместо памет за славното минало принуждава към покаяние за съветското минало". Обществото оправдавало нацистки престъпници и в същото време се жалвало, че върши работата на държавата по реабилитирането на жертвите. (През лятото от Израел дойде сигнал, че в списък с близо 3 милиона жертви на сталинските репресии фигурират трима съветски колаборационисти на нацистите по време на войната. От "Мемориал" веднага заличиха посочените лица и се извиниха за неволната грешка. - б.р.)

Според прокурора Жафяров организацията "представлява обществена заплаха, спекулира с темата за политическите репресии, изопачава историческата памет, включително за Великата отечествена война, и създава лъжлив образ на СССР като терористична държава". И под маската на възстановяването на историческата памет се опитва "да реабилитира нацистки престъпници и изменници на родината". Обвинителят е убеден, че някой плаща за това.

Главното обвинение срещу "Мемориал" бе, че нарушава закона за чуждите агенти. Обществото трябвало да маркира всеки свой материал със съответното означение.

Адвокатите на "Мемориал" Мария Ейсмонт и Генри Резник прочетоха в залата спомени на оцелели хора, репресирани от сталинския режим.

Накрая прокурорът обвини "Мемориал", че оттам са организирали масирана медийна кампания с цел очернянето на руската държава.

Наскоро руският президент Владимир Путин заяви, че правозащитната организация подкрепя тероризма и екстремизма.

Защитниците на "Мемориал" обявиха, че ще обжалват решението и в Русия, и пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Решението на съда предизвика гневни реакции сред привържениците на "Мемориал".

 

Вчера съдът в Петрозаводск - столицата на руската авнотомна република Карелия, увеличи от 13 на 15 години лагер присъдата на историка Юрий Дмитриев. Той е председател на клона на "Мемориал" в Карелия и се прочу с това, че разкри масови гробове на над 7000 души в местността Сандармох. Сред убитите там са най-малко 4-ма българи. Дмитриев бе осъден по скалъпени  обвинения в педофилия.

Що е „Мемориал“

Юрий Афанасиев говори на конференция на "Мемориал" през 1989 г. Сред седналите в президиума са Алес Адамович, Андрей Сахаров и Евгений Евтушенко.

Пълното име на организацията е Международно историческо-просветителско, благотворително и правозащитно общество „Мемориал“. Създадена е на 28 януари 1989 г., в разгара на предприетата от Михаил Горбачов перестройка. Първи неин председател е знаменитият дисидент академик Андрей Сахаров. Членове са били личности като писателите Анатолий Рибаков и Алес Адамович, поетите Булат Окуджава и Евгений Евтушенко, учените историци Рой Медведев и Юрий Афанасиев, правозащитничката Елена Бонер (съпруга на Андрей Сахаров) и други.

Първоначалната идея на „Мемориал“ е да проучва сталинските репресии. В годините на гласността най-после бе казано всичко или почти всичко за чудовищния им размах и огромното количество жертви, включително тези от чужбина. Сред тези жертви има и десетки, ако не и стотици българи. Това са както етнически българи, обитавали Бесарабия, така и наши сънародници, емигрирали в СССР по политически причини през 20-те и 30-те г. на ХХ век.

„Мемориал“ има огромна заслуга за това Москва да признае, че разстрелите в Катинската гора на полски военнопленници през 1940 г. са дело на Сталин, а не на нацистка Германия.

С течение на времето „Мемориал“ разширява дейността си, като започва да проучва репресиите още веднага след Октомврийската революция през 1917 г. Един от резултатите е махането на паметника пред централата на КГБ в Москва на Железния Феликс - председателя на Извънредната комисия Феликс Дзержински и развенчаването на изградения около него фалшив ореол.

За сметка на това пред КГБ е поставен Соловецкият камък - символа на ГУЛАГ. Камъкът е донесен от северния Соловецки архипелаг, където са създадени първите съветски лагери още по времето на Ленин, през 1923 г.  Всяка година там „Мемориал“ провежда възпоменателни церемонии на 30 октомври - Деня на жертвите на политическите репресии.

Постепенно „Мемориал“ се впуска и в изучаването на съпротивителните движения срещу съветската власт, включително въоръжените действия срещу нея в годините след Втората световна война. Дейността на Обществото се разширява и до дисидентството в СССР - политическо, религиозно, етническо и т.н.

Днес то има десетки филиали в Русия и извън нея - в Германия, Италия, Белгия, Полша, Чехия, Украйна, Франция и др.

На мушката на Путин

През 2000 г. на власт в Русия идва Владимир Путин. Няколко години по-късно той заявява, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. Постепенно на разобличителите на сталинизма започва да се гледа с подозрение. Все повече и повече се говори за величието на СССР, за победата във Втората световна война. А сталинските репресии се превръщат в „подробности от пейзажа“. Т.е. имало ги е, ама не е хубаво да се говори за тях, а и врагът по този начин се опитва да дискредитира Русия.

Изобщо гражданското общество в Русия постепенно бива изтиквано на заден план.

Зачестяват нападките срещу „Мемориал“. Организацията е обвинена, че се опитва да дискредитира Русия в очите на Запада, че нейните проучвания са преднамерени и необективни, че подценява ролята на СССР в победата над нацистка Германия. Позната картинка.

През 2009 г. в Чечения е отвлечена и убита Наталия Естемирова - журналистка, правозащитничка на „Мемориал“. Следствието по въпроса не стига доникъде и е спряно. Също позната картинка.

За да се стигне до искането на Главната прокуратура за ликвидирането на Обществото и днешното решение.

Вчера бе осъден Юрий Дмитриев, за когото вече стана дума. Той обаче не е първият единственият активист на "Мемориал".

Миналата година в затвора почина съратникът му Сергей Колтирин - директор на музея в град Медвежиегорск, стопанисващ лобното място в Сандармох. Той умря от рак в затворническата болница. Съдът бе наредил предсрочното му освобождаване по болест, но правозащитникът така и не излезе, тъй като прокуратурата протестира срещу решението.

През 2019 г. на 4 години лишаване от свобода в специална колония-селище бе осъден Оюб Титиев - председател на „Мемориал“ в Грозни. Причина бе наркотрафик, но в действителност неизвестни - вероятно хора от службите са подхвърлили в колата му дрогата. Титиев бе предсрочно освободен с условия.

На 14 октомври т.г. „възмутени граждани“ нахлуха в офис на „Мемориал“ в Москва и прекъснаха прожекцията на филма „Гарет Джоунс“ на полската режисьорка Агнешка Холанд. Нападателите бяха със закрити лица, качиха се на сцената и крещяха „Позор!“ и „Долу фашизмът!“ Те бяха придружени от екип на проправителствената телевизия НТВ. Пристигналата полиция арестува самите активисти, като ги заключи за няколко часа в офиса. Филмът, предизвикал скандала, разказва за британския журналист Гарет Джоунс, пръв описал Гладомора в Украйна през 1933 г.