Бурни антиправителствени протести заливат цял Казахстан въпреки обявеното от президента извънредно положение, смяната на правителството и стотиците арестувани от полицията, предават световните медии. Двойно повишени цени на пропан-бутана възпламениха спонтанно недоволство, което бързо се изля по улиците с политически лозунги и насилствени действия.

Демонстранти превзеха и запалиха резиденцията на държавния глава Касъм-Жомарт Токаев в Алмати, най-големия град в страната, съобщиТАСС. Очакваше се по-късно днес Токаев да направи второ за 48 часа обръщение към нацията, предаде РИА Новости. Бунтовете са най-голямото изпитание за 68-годишния държавен глава, който е на поста по-малко от три години, отбелязва Ройтерс. В телевизионно обръщение по-късно днес той заяви, че има убити и ранени сред силите за сигурност, но не даде подробности.

Сведенията за развитието на събитията са оскъдни. Интернетът в цялата страна е изключен, съобщи платформата NetBlocks

Кореспондент на Ройтерс предаде, че хиляди протестиращи се отправят към центъра на Алмати, част от тях - върху голям камион. Силите на реда не са успели да ги разпръснат със сълзотворен газ и шокови гранати. 

Излъчващ на живо в Инстаграм казахстански блогър показа как в кметството на Алмати гори пожар, а наоколо се чуваха изстрели, предаде Ройтерс. Сградата беше обградена от демонстранти, които изглежда успяха да преодолеят кордона на силите за сигурност, въпреки че последните използваха срещу тях шокови гранати, като взривовете се чуваха в целия център на града.
 
 "Атамекен", лобистка група на казахския бизнес, съобщи за нападения върху банки, магазини и ресторанти, предаде Си Ен Ен. 

От безредиците в Алмати са пострадали 300 предприятия, около 500 граждани, запалени са 120 автомобила, в това число 33 коли на спешната медицинска помощ и пожарната, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Протестите започнаха на 2 януари в Жанаозен, град, където съпротивата срещу правителството е силна след стачка на работниците в нефтодобива през 2011 г., при която полицията застреля и уби най-малко 15 души, предаде Асошиейтед прес. Поводът беше, че цената на втечнения природен газ се увеличи на 120 тенги (0,27 долара). Демонстрантите настояха тя да бъде понижена на 50-60 тенги (0,11-0,13 долара).
 
Безредиците се разпространиха из страната през следващите дни и във вторник големи демонстрации заляха улиците в столицата Нур Султан и бившата столица Алмати.

Въпреки, че протестите започнаха заради удвояването на цената на пропан-бутана, който в Казахстан широко се използва за гориво на автомобилите, размерът и бързото разпространение на вълненията свидетелстват, че те отразяват по-широко недоволство в страната, която е била под управлението на една и съща партия от обявяването на независимостта след разпада на Съветския съюз през 1991 г., коментира АП.

Агенцията отбелязва, че няма изявени лидери на протестите.

Вчера Токаев обяви извънредно положение и комендантски час в Алмати и в Мангистауска област за две седмици. Днес той обяви извънредно положение и в столицата Нур Султан.

Правителството подаде оставка и президентът назначи за изпълняващ длъжността министър-председател  досегашния вицепремиер Алихан Смаилов.

Вчера, след среща с протестиращи, специална правиотелствена комисия обяви намаляване на цените му на 50 тенги за литър (0,11 долара) в Мангистауска област.

Правителството по-рано беше казало, че регулираната цена причинява загуби за производителите и трябва да бъде либерализирана, но вчера Токаев заяви, че този ход е бил погрешен, предаде Ройтерс. Президентът нареди на премиера на областните управители да възстановят контрола върху цените на пропан-бутана и да го разширят и върху бензина, дизела и други „социално важни“ потребителски стоки, съобщи агенцията.

Токаев нареди също на правителството да разработи закон за личен фалит и да обмисли замразяване на цените на комуналните услуги и субсидиране на наемните плащания за бедни семейства. 

Освен че смени министър-председателя, президентът назначи и нов първи заместник-председател на Комитета за национална сигурност на мястото на Самат Абиш, племенник на Назарбаев. Назарбаев не е свикал съвета за сигурност и не е коментирал насилието от тази седмица.

Нито споменатите мерки, нито полицейските сили срещу демонстрантите, нито арестите намалиха напрежението. Протестите днес се разразиха с нова сила в цялата страна.

Няколко хиляди протестиращи са нахлули в резиденцията на Токаев в Алмати, пише ТАСС, като се позовава на очевидци.

На други места те са подпалили полицейски коли и са чупили витрини. Руски медии споменаха за нападение върху магазин за оръжие в Алмати и за отнети от силите на реда оръжия, палки, щитове.

Полицията отговори с палки, гумени куршуми и шокови гранати. Подразделения на полицията, Националната гвардия и армията са задействани в операцията за възстановяване на сигурността в Алмати, каза местният полицейски шеф Канат Таймерденов през втория ден от сблъсъците, предаде Ройтерс.

Източник, запознат със ситуацията, каза, че някои работници в "Мангистаумунайгас" (Mangistaumunaigas), казахстанско-китайско съвместно предприятие за производство на петрол в провинция Мангистау, са обявили стачка, но засега тя не се отразява на производството, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Казахстан се бори с нарастващ ценови натиск. Инфлацията се приближаваше до 9% на годишна база в края на миналата година - най-високото й ниво от повече от пет години - принуждавайки централната банка да повиши лихвените проценти до 9,75%.

ТАСС цитира Станислав Притчин, сътрудник в Института за постсъветски изследвания в Руската академия на науките, според когото  "ситуацията е излязла от контрол, ако него изобщо го е имало. Хората излязоха спонтанно".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, цитиран от РИА Новости, че най-важното е "никой да не се меси отвън" в Казахстан.

Руското министерство на външните работи съобщи, че внимателно следи развитията в Казахстан и призова за нормализация по пътя на диалога. Министерството изрази подкрепа за действията на Токаев и добави, че обстановката около руските дипломатически представителства остава спокойна и че няма пострадали руснаци при сблъсъците.

Протестите вече не са само за цените на газа

Британският в. "Гардиън" коментира днес, че при бившия президент Нурсултан Назарбаев и неговия наследник Токаев малък елит е натрупал огромно богатство, докато животът за мнозина от обикновените казахстанци продължава да е труден, особено в богатата на природни ресурси западна част на страната. Редките протести в миналото бяха смазвани безмилостно, а режимът няма реална опозиция в парламента, пише вестникът.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, протестите сочат към по-дълбоко вкоренени проблеми от икономическите на повърхността.

"Мисля, че в Казахстан има дълбоко разочарование от липсата на демокрация", каза пред агенцията Тим Аш, стратег за нововъзникващи пазари в "Блубей асет мениджмънт" (BlueBay Asset Management). „Младите, разбиращи от интернет казахстанци, особено в Алмати, вероятно искат подобни свободи като украинците, грузинците, молдовците, киргизите и арменците, които също изразиха разочарованието си през годините от авторитарните режими".

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Казахстан е най-голямата страна в света без излаз на море, с площ, по-голяма от тази на Западна Европа и население от около 19 милиона души. Брутният вътрешен продукт на глава от населението за 2020 г. е едва малко над 9000 долара, по данни на Световната банка.

Вестникът коментира, че според мнозина Токаев, който стана президент през 2019 г., е лично избран за поста от Назарбаев, бивш комунистически ръководител, който управляваше страната след независимостта й от Съветския съюз. Осемдесет и една годишният Назарбаев все още има огромна власт, в качеството си на притежател на званието "Лидер на нацията" и на председател на Съвета за сигурност на страната.

"Ню Йорк таймс" допълва, че вчера е станало очевидно, че демонстрантите вече не протестират само за цените на горивата и вече настояват и за отстраняване на Назарбаев от обществения живот в Казахстан. Показателни за това според изданието са били възгласите на демонстрантите в град Актау "Старецът вън!"