Бившият председател на ДАНС Петко Сертов е съветвал външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) точно пет дни, от които три работни - от 17 до 22 декември м.г., съобщиха от МВнР за Клуб Z. Така излиза, че Сертов е освободен на следващия ден, след като медията ни съобщи за неговото назначение и след личната намеса на премиера Кирил Петков.

 
Припомняме, че Тошко Йорданов от ИТН твърдеше, че такова назначение няма. 
 
"Това, което го пишете го няма", бе заявил Йорданов.
 
 
Петко Сертов, роден през 1956 г., беше най-младият в политическия екип на външната министърка, но въпреки това в пенсионна възраст. Той завършва ВИИ „Карл Маркс“ със специалност „Финанси, счетоводство и контрол на външнотърговската дейност“. Разпределен е да работи в „Химимпорт“. През 1984 г.  започва професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление (за контраразузнаване) на Държавна сигурност. Постъпва в новосформираната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в началото на 1991 г. в сектор „Международен тероризъм".
 
През 1992 г. завършва двегодишен курс във френската академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи в Лион, Франция. От 1992 до 1994 г. е началник направление „Тероризъм и наркотици“ в ЦСБОП, а от 1994 до 1995 г. е началник направление „Наркотици“ в ЦСБОП. От 1995 до 1997 г. е началник на служба „Международно сътрудничество“ на МВР. От 2001 г. е член на обществения съвет по „Европейска и евроатлантическа интеграция“ към Президента на Република България. През 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурността на Министерския съвет.
 
Вече бившият началник на политическия кабинет на министър Генчовска - Петьо Петев, е работил от 13 до 22 декември, преди да бъде освободен заедно с Петко Сертов. Петев е роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС. В момента е в задграничния щат на МВнР и вероятно след отшумяването на скандала ще бъде преместен на пост, който не привлича силно общественото внимание. 
 
 
Секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия  - Петър Воденски, роден през 1951 г., е служил в политическия кабинет на министър Генчовска също като Петев - от 13 до 22 декември. Оказва се обаче, че той е бил на същата длъжност и е съветвал и служебния министър Светлан Стоев - от 24 септември до края на мандата на служебното правителство.