Дванадесет декара от Борисовата градина до къпалнята "Мария Луиза" в София ще бъдат отворени скоро за граждани, съобщи районният кмет Трайко Трайков в социалните мрежи.

Това става благодарение на актове за общинска собственост, вписани в имотния регистър в края на 2020 г. Как точно ще се ползват тези 12 дка ще се обмисля тепърва, но това е първа стъпка към връщането на контрола над къпалнята, която от години е заградена от частни дружества.

"Предстои отваряне на 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на граждани. В момента те са заградени към преобладаващо частния имот с къпалнята „Мария Луиза“, но вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата", обяви Трайков в социалните мрежи.

От години Столична община обещава на софиянци комплексът "Мария Луиза" да стане отново общински. Такова обещание даде и на последните избори кметицата Йорданка Фандъкова, която през март 2020 г. възложи на общинската фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена и да изчисли цената за възстановяването й.

Това обаче се оказа невъзможно - собственикът на имота не е дал достъп на "Софинвест", а Столична община не е направила нищо, за да му го осигури.

В момента въпросните 12 декара все още са под въпрос - но при наличието на актове за общинска собственост амбицията на район "Средец" е осъществима.

Възстановяването на къпалнята "Мария Луиза" обаче става все по-скъп проект във времето. Сградата с общо 5 басейна и площ от 35 300 кв. м. бавно се разпада, не се полза и поддържа. Собственост е на дружеството "Парк Мария Луиза" АД, в което 41,96% дял държи "Софийски имоти", разказва в. "Сега", а останалите 58,04% са разделени между две фирми, едната свързвана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Общинската фирма обаче няма никакъв контрол над дружеството - въпреки сериозния си дял няма дори член на борда на директорите.