Без новини за бъдещето на Република Северна Македония завърши след 5 часа и 30 минути заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

Правителството на Кирил Петков няма да се обвързва с времеви срок за даване на зелена светлина на Скопие за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а позицията на страната ни остава такава, каквото е записана през 2017 г. в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, и през 2019 г. в рамковата позиция на правителството на Бойко Борисов, потвърдена от парламента.

Кирил Петков - между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

 

Така на 18 август в Скопие Кирил Петков няма да отиде с добри вести при новото македонско правителство.

Премиерът и председателят на парламента влязоха заедно на КСНС.

КСНС е решил да направи няколко предложения към правителството и парламента:

При провеждане на външната политика Министерският съвет да се придържа към позицията на страната - договора от 2017 г. и рамковата позиция от 2019 г.

Даването на съгласие за започване на преговори да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително по правата на македонските българи.

Изпълнителната власт да продължи да следи за изпълнението на договора от 2017 г.

Правителството да приеме план за действие за всички области на двустранните отношения.

МС да предложи на РСМ създаване на съвместни групи по области, каквито Кирил Петков предложи.

Мерки за ускоряване на изграждането на Коридор 8 - магистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

НС да предложи парламентарен диалог между двете законодателни събрания.

Политиците останаха единни - засега няма да пускат РСМ в ЕС.

Президентът Румен Радев, който обобщи резултатите от срещата, добави, че 4 години след подписването на договора за приятелство с България страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение.

"Преди 30 години, на 15 януари 1992 г., България първа призна РСМ и никога не е отричала правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици по конституция. Но десетилетната дискриминация срещу граждани с българско самосъзнание ескалира", каза Румен Радев.

 
Радев заяви, че страната ни ще следи как се спазват правата на човека в РСМ, заложени и в Копенхагенските критерии.
Лидерът на ДПС - Мустафа Карадайъ.
 

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова изрази задоволство, че участниците в КСНС са "оценили приноса на 44-ото Народно събрание, както и на кабинета "Борисов" 3". "Имаме консенсус по всички въпроси", посочи тя.

"Новината е, че няма новина. Българската позиция остана същата. Имаме пълен консенсус. Позицията остава ясна, консолидирана и единна и мисля, че това е най-важната новина от днешния съвет", заяви и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му много неща са се чули на днешния съвет като позиции, но информация отвътре нямало да изнася. "Това, което имаме като позиция, това коментираме", бе лаконичен Иванов.

ВМРО заплаши с бунтове с камъни.

Преди началото на срещата ВМРО организира протест пред президентството с призив към правителството да не се отклонява от рамковата позиция на Народното събрание от 2019 г., както и против даването на външния министър на мандат за преговори, които биха могли да се отклонят от рамката на парламента. 

В противен случай Ангел Джамбазки от ВМРО заяви, че ще поискат референдум дали българите са съгласни да дадем зелена светлина на РСМ за започване на преговори с ЕС, като изредят специфични условия за това. 

"Преди година имаше дъжд от яйца, сега ще има дъжд от камъни", заплаши Красимир Каракачанов, ако решение е да пуснем безкритично РСМ да започне преговори. 

Костадин Костадинов ("Възраждане") демонстрира неприязън към защитната маска по време на всички публични изяви от КСНС.

 

Ето около какво се обединиха участниците в КСНС, в 7 точки:

1. При провеждане на външната политика на страната, Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то Народно събрание. 

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и, държа да подчерта, по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

4. Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония. 

5. Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки.

6. Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност.

7. Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес. 

"Искам да благодаря на всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност за активната работа днес и за постигнатия консенсус, защото в това, което ни предстои като продължаване на преговорния процес, е от изключителна важност българските държавници и политици да имат единство в своите виждания и действия", заяви в заключение Радев.