Люис Хамилтън все още не е решил дали ще кара във Формула 1 през тази година или ще прекрати кариерата си, разочарован от драматичния край на сезон 2021, съобщава Би Би Си в аналитичен материал.

Британецът загуби световната си титла в самия край на надпреварата в Абу Даби, след като водеше през цялото състезание, като на моменти преднината му бе доста голяма. Катастрофа на Никола Латифи обаче доведе до това на трасето да излезе кола за сигурност, което върна Макс Верстапен в играта. След което спорни решения на състезателния директор Майкъл Маси осигуриха край на битката като на филм. 

Верстапен имаше преимущество заради новите си гуми, той изпревари Люис в предпоследната обиколка и взе първата си световна титла.

Според журналиста Ендрю Бенсън от Би Би Си, Хамилтън загубил доверие във ФИА. Той поставил нещо като условие - ще се върне, само ако назначеното от ръководството на Световната автомобилна федерация разследване бъде доведено докрай и донесе промени.

Това не е потвърдено от "Мерцедес", тимът не се е наел да коментира бъдещето на Хамилтън на въпроси на Би Би Си.

В интервюта след финала на шампионата босът на "сребърните стрели" Тото Волф заяви, че Хамилтън е "огорчен", двамата поддържат връзка, но лично той не се наема да каже дали водещият му пилот отново ще седне в болида.

Според обществената британска медия, "Мерцедес" също следи с интерес как ще реагира ФИА, дали Майкъл Маси ще запази поста, кой ще го замени, как ще се променят правилата за новия сезон от гледна точка на гафовете, допуснати от Маси и т.н.

Първите тестове стартират на 23 февруари, а началото на сезона отново е Близкия изток - на 20 март в Бахрейн.

"Мерцедес" се готвеше да отнесе случая в съда, но дни след драмата обяви, че няма да го направи и роля за това изиграл Хамилтън, който не искал да печели титлата в съда. Източници на Бенсън и Би Би Си обаче им казали, че тимът е постигнал споразумение с ФИА. В него се казвало, че Майкъл Маси и Николас Томбазиз, шеф на техническия отдел за състезанията с едноместни автомобили във ФИА, ще се разделят с постовете си.

Базираният във Великобритания германски отбор отрече да е влизал в такава сделка. Заяви единствено, че е изискал дискусионните решения в Абу Даби да бъдат разгледани сериозно.

Конкретно за Маси информацията е, че трудно ще остане на тази позиция, но ФИА нямала достатъчно добра кандидатура за момента. Липсвал добре подготвен човек.

Ситуацията с Хамилтън следи и Мохамед бин Сулайем, който наследи Жан Тод като шеф на ФИА дни след Гран При на ОАЕ в Абу Даби. Именно на него се разчита да успокои страстите, да доведе разследването докрай и вземе решения, с които да сложи ред по отношение на правилата, отношенията на отборите с рейс директора, намесите и т.н.

Все неща, които хвърлиха сянка върху няколко състезания в иначе доста интересния и оспорван сезон във Ф1.

"Не мисля, че Люис е на 100 процента готов да отговори какво ще прави, заяви той през миналата седмица. - Не го виним. Разбирам го напълно."

Сулайем добави, че е водил дълъг разговор с пилота, но не даде повече детайли.