Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе днес с две отделни позиции в защита на журналисти и от Нова тв, и от бТВ. Едната позиция е по повод посегателството на репортери на бТВ по време на вчерашния протест на партия "Възраждане", а другото - заради нападките на PR на управляващата "Продължаваме промяната" към водещи от Нова тв.

"Съветът за електронни медии изразява възмущение от поредния опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия. Само ден след вчерашното недопустимо вербално и физическо посегателство върху репортери, Съветът отново се обръща с призив към политици и общественици да положат всички усилия за спазването на нормите в публичното говорене и поведение спрямо журналистите в национален ефир", се посочва в позицията на СЕМ, посветена на тазсутрешното участие на парламентарния PR на ПП Александър Бойчев в ефира на Нова тв.

Както Клуб Z писа, Бойчев поиска включване по телефона, след като водещите на сутрешния блок на Нова Мирослава Иванова и Виктор Николаев задаваха въпроси около COVID теста на председателя на Народното събрание Никола Минчев - въпроси, повдигнати от представители от ГЕРБ и "Възраждане". В ефир Бойчев им се накара, че разпространявали фалшиви новини и не проверявали информацията си.

"Използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите са печално известни практики от миналото.

СЕМ заявява, че всеки опит за демонстрация на нетолерантност и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не допринася за очакванията на обществото да се спазват демократичните принципи на свобода на словото", се посочва още в позицията на СЕМ.

В предходна позиция Съветът осъжда и проявена вчера агресия към журналисти от бТВ, отразявали протеста срещу зелените сертификати и ваксинацията изобщо, организиран от "Възраждане". Телевизията излъчи през миналия уикенд репортаж, от който става ясно, че четирима депутати от партията на Костадин Костадинов са се ваксинирали срещу COVID-19. Иначе участват в протест срещу COVID мерките. И това е предизвикало агресия срещу журналисти на бТВ, като коментарът на Костадинов, гост във вчерашното издание на предаването "Лице в лице" по телевизията бе - който се е почувствал нападнат, да търси правата си в съда.

"Съветът за електронни медии със загриженост отчита поредното посегателство срещу репортери по време на упражняване на професионалните им задължения.

Проявата на всяка физическа и вербална агресия срещу медиите е равнозначна на погазване на правото на информация на обществото.  

СЕМ призовава към зачитане на личната неприкосновеност, свободата на журналистите и тяхното човешко достойнство. Съветът подчертава, че насилието над медиите е атака срещу постиженията на демокрацията", се посочва в позицията на медийния регулатор по този повод.