Визата на Новак Джокович е анулирана за втори път, за да не подклажда с присъствието си антиваксърски настроения в страната и по този начин да представлява "здравен риск за австралийското общество".

Това личи от решението на министъра по имиграцията Алекс Хоук (виж копие от документи най-долу), внесено заедно с други документи във федералния съд в Мелбърн по повод изслушването за отнетото повторно право на пребиваване на тенисиста Новак Джокович.

Както се очакваше Хоук упражни правото си, след като адвокатите на Джокович спечелиха казус от друго естество при пристигането му в Австралия. Последва обжалване и утре - след полунощ наше време тази нощ, ще има ново дело. От него ще зависи дали Жокера ще защитава титлата си в "Мелбърн парк" в опит да я спечели за 10-и път и да стане първият с 21 шампионски отличия в Големия шлем при мъжете.

"Поради това взех решение, че присъствието на г-н Джокович в Австралия може да представлява здравен риск за австралийското общество. Че неговото присъствие в Австралия подклажда настроения против ваксинацията, водещи до отказа на други неваксинирани хора да се ваксинират..."

Според официална информация малко над 90 процента от австралийците са напълно имунизирани срещу COVID-19. В момента страната регистрира рекорден брой заразени - средно по около 100 хиляди души в последните дни.

По-нататък се излагат доводи в подкрепа на горното, за да се обоснове желанието на правителството Новак да бъде депортиран. Той получи виза на база на издадено от две независими комисии в щата Виктория медицинско изключение от ваксинация заради прекаран през декември COVID.

Хоук посочва също така, че е взел решението и на база признанието на световния №1, че е нарушил правилата за карантина в родината си. Той твърди, че е научил за позитивния си тест на 17 декември, но въпреки това на следващия ден е дал интервю за френския в. "Екип". Министърът се спира на това, че от публикувана снимка личи, че не е носил маска, независимо, че е заявил обратното.

Поради всичко това и фактът, че Новак Джокович е модел за подражание със своята висока популярност не само в спорта, а въобще, присъствието му в Австралия може "да насърчава подобно незачитане на предпазните изисквания след получен позитивен тест за COVID-19  в Австралия", пише още министърът. В този дух са и другите му мотиви.

Задържането на Джокович бе съпроводено от нов протест на местни антиваксъри и сърби в Мелбърн.

 

По-рано днес имаше второ изслушване. Преди него Ноле бе задържан отново и отведен в прословутия хотел "Парк". Любопитно е, че ден по-рано двете страни се споразумяха звездата да бъде отведен в друг подобен център, за да се избегне "медийният цирк". Въпреки това сърбинът пак се озова в добилия печална популярност хотел за бежанци и карантинирани. 

Съдия Дейвид О'Калахън остана да реши дали трима или един съдия ще решават случая. Желанието на защитата бе за трима и то бе уважено. Това бе единственият казус на второто изслушване.

Според местни анализатори, включително миграционни специалисти, шансовете на Джокович никак не са за пренебрегване. Предвид това, че адвокатите на правителството трябва да убедят съдиите, че световният №1 наистина представлява риск за обществото, след като е получил валидно медицинско изключение и виза. 

Междувременно тенисистите в "Мелбърн парк" все повече започнаха да избягват въпросите за това как гледат на сагата и какво предпочитат - да участва Новак Джокович или не. Така отговори Рафаел Надал, който показа видимо раздразнение и призова да се говори за тенис.

"Няма играч в историята, който да е бил по-важен от цяло състезание. Не е ли така?, обърна се испанецът към репортерите. - С него или без него, турнирът ще е страхотен."

Копия: федерален съд на Австралия